Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Rákos Csaba

Vízteres kazán tervezési problémái I. rész

Rákos Csaba

ügyvezető igazgató
Bepatek Kft.

A mostani cikksorozatunkkal arra szeretnénk felhívni a tervezőmérnökök figyelmét, mennyi kockázattal, felelősséggel jár egy nagyvízteres kazántelep megtervezése, és milyen hibák léphetnek fel, ha nemeléggé körültekintő a tervezési munka.

A gőzkazánokat egy sor olyan terhelés éri, ami a kazántest többé-kevésbé erős igénybevételéhez vezet. Az elégtelen vízminőség mellett mérvadó két fő tényező: az elrendezés és beállítás, valamint a fogyasztói oldal hatása.

A készülék üzembehelyezése előtt tehát sok múlik a későbbiekben a tervezésen, elhelyezésen és beállításon. A kazán számos terhelésnek van kitéve, amelyek meghatározó befolyással vannak az élettartamra és az energiafelhasználás hatékonyságára.

A kárstatisztikák legelső helyén az elégtelen vízminőség következményeként létrejött korrózió, illetve lerakódás-képződmények állnak. A „rossz” vízminőség okának gyakran a következő pontokat tartják:

  • a szükséges vízminőség elégtelen ellenőrzése, illetve vizsgálata,
  • a hiányos szaktudás,
  • a mérési eredmények hiányos elemzése, illetve az előforduló eltérések esetében a szükséges beavatkozás elmaradása.

Ezért ajánlott teljesen automatikus üzemű vízelemző berendezések beépítése, amelyek mérik és felügyelik a fontosabb vízparamétereket, mint: keménység, vezetőképesség, pH-érték, kondenzátum tisztaság. Részletesebben most nem írunk erről a problematikáról, mivel ez széles körben ismert a szakemberek körében.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!