Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Comap Hungária Kft.

A felületfűtési és -hűtési rendszer előnyei

Comap Hungária Kft.


Ahhoz, hogy egy mai modern épület élhető és fenntartható legyen, megfelelő módon kell azt fűtenünk és hűtenünk. Fűtéskor az épületszerkezeteken keresztül távozó hőt pótolnunk kell, nyáron hűtési üzemmódban a beérkező és bent fejlődő hőt el kell távolítanunk az épületből. Gondoskodnunk kell a bent lévő emberek megfelelő komfortérzetéről. Manapság nagyon sokféle eszköz áll rendelkezésünkre e témában, azonban az egyik legjobb és mindemellett legenergiatakarékosabb megoldás a felületfűtés-hűtés.

Egy hagyományos radiátoros fűtés esetén a hő nagy részét konvekciós úton adjuk le, tehát a helyiségben lévő levegőt fűtjük fel, majd a helyiségben keringő meleg levegő adja át a hőjét az embereknek és a berendezési tárgyaknak. A külső határolószerkezetek ellen állandó szélmalomharcot folytatunk, de azok mindig megmaradnak gyorsan lehűlő felületeknek, amelyek folyamatosan „sugározzák ránk a hideget”. Persze a manapság nagyon népszerű és nagyon hasznos külső hőszigetelő rendszerek terjedése sokat segít az ilyen problémákon, de a komfortérzet mégis messze elmarad egy felületfűtéssel szerelt házéhoz képest.

Az ideális megoldás az, ha a külső falak lehűlő felületét, a mennyezetet és a padlót használjuk fel fűtőfelületnek, valamint ha ezek felületi hőmérséklete homogén. Ezzel ugyanis megszüntetjük a „sugárzó hideg falakat”, és egyúttal kaptunk egy hatalmas hőleadó felületet, ami nagyrészt sugárzással adja le a hőt, nagyban javítva ezzel a komfortérzetünket. Mindezek mellett ugyanez a rendszer nyáron a hűtést is elvégzi, ha egy megfelelő berendezést a rendszerbe szerelünk, amellyel hideg vizet tudunk előállítani (pl. hőszivattyú). A lényeg, hogy kb. 15 °C körüli hűtött vizet tudjunk a fűtési, illetve ez esetben a hűtési rendszerünkbe engedni.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!