Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Brelih, Nejc

Thermal and Acoustic Comfort Requirements in European Standards and National Regulations

Brelih, Nejc


Az alábbiakban közreadott cikk második és egyben utolsó része annak a REHVA Journal hasábjain megjelent cikksorozatnak, amely a belső környezettel kapcsolatban az európai szabványokban és a nemzeti előírásokban megtalálható követelményeket vizsgálja és értékeli. Míg az első, a REHVA Journal 2012. januári számában megjelent cikk témája a szükséges szellőzőlevegő térfogatáram és a szennyeződés megengedett szintje volt, ebben a második részben a hőmérséklet, a huzat, a páratartalom és a zaj kérdését vizsgáljuk. Amint az első részben, most is a HealthVent1 projekt egyes eredményeire támaszkodunk, amely az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. A HealtVent projekt célja az egészségügyi követelményeknek megfelelő szellőzési előírások kifejlesztése az Európai Unió számára. A vizsgálatot végző munkacsoportban 9 ország különböző szakterületeken tevékenykedő szakemberei vesznek részt. A nemzeti törvényalkotásban és jogszabályokban található adatokat 16 európai országból kérdőívek segítségével 2011 tavaszán gyűjtötték össze, majd megküldték a vizsgálatban résztvevő partnereknek és felkészült légtechnikai szakértőknek.

A belső levegő hőmérsékletével, sebességével, páratartalmával és a zajszintekkel kapcsolatos követelmények nem összeegyeztethetőek.Abelső levegő hőmérséklete nyáron 25 és 28 °C között, míg télen 15 °C és 21 °C tartományban mozog.Amax. légsebesség 0,15 és 0,3 m/s között változik, és sok rendeletben a határok nem függnek a levegőhőmérséklettől. A levegő relatív nedvességtartalmának a határa csaknem egyöntetűen télen 30%, míg nyáron 70%. A zajjal kapcsolatos követelmények a többi vizsgált követelmény mintáját követik, és széles tartományban változnak. Az összehasonlításukat az is nehezíti, hogy ezeket három különböző mértékegységben adják meg.

Az érvényes európai szabványokon keresztül megvalósuló európai előírások egységes hőérzeti és akusztikai környezetet valósítanának meg Európában, ami előnyös lenne a gyakorlat számára, hiszen csökkentené az épületgépészeti rendszerek költségeit.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!