Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Októberi számunkat a szeptember 24-én megrendezett Épületgépész Tervezői Konferencia bemutatásával kezdjük, amelynek középpontjában idén a VÍZ állt. Az előadók hangsúlyozták a víz fontos szerepét életünkben és a vele való helyes gazdálkodás fontosságát, ami a fenntartható fejlődés záloga. Az előadások közül összefoglalót adunk közre a szürkevíz hasznosítás fontosságát és megoldásait tárgyaló előadásból. Az előadó vizsgálta a csapadékvíz hasznosítását, a kútvíz használatát és ennek nehézségeit, valamint a szürkevíz gyűjtését és hasznosítását. Ugyancsak a konferencián hangzott el a hőszivattyúnak egy konkrét szennyvíztisztító létesítmény tervezése során való alkalmazását bemutató előadás, amelynek megállapításait szerzőnk bemutatja.

Következő cikkünk is a hőszivattyúval foglalkozik. A szerző egy koncentrált paraméterű matematikai modellt mutat be, amely a közbenső hőcserélővel ellátott hőszivattyú energiahatékonyságának vizsgálatára alkalmas. A szimulációs eredmények szerint a közbenső hőcserélő alkalmazása kedvezően hat a hőszivattyú COP és fűtési teljesítményének értékére.

A REHVA Journal-ból átvett, angol nyelvű cikk szerzői bemutatják a nemzeti hosszú távú felújítási stratégiák tartalmát, néhány tagállam stratégiájának elemzését és a nemzeti helyreállítási és alkalmazkodási terv (RRF) lényegét.

Könyvszemlét adunk közre, amely bemutatja a Hidrogén forradalom c. ismeretterjesztő könyvet. A könyv részletesen foglalkozik a hidrogén előállítás eljárásaival, a hidrogén szállításával és tárolásával, valamint a felhasználás lehetséges veszélyeivel. A könyv külön fejezetben vázolja fel a hidrogén alapú gazdaság kialakulásának múltbeli és jövőbeni lépéseit.

Hírt adunk a Debreceni Egyetem Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék laboratóriumában elhelyezett oktatófalról, amellyel a hallgatók a legkorszerűbb épületautomatizálási ismereteket sajátíthatják el. Ugyancsak hírt adunk a VII. Környezetbarát Napról, amelynek keretében a Weishaupt Hőtechnikai Kft. partnerei környezetbarát technológiákat, termékeket mutattak be. Olvashatnak a Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokról, amelynek célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása volt.

Bemutatjuk Olvasóinknak a Daikin Hungary Kft. irodájának új épületét, ahol Daikin VRV és VRV Loop rendszerek biztosítják a hűtést-fűtést és az irodaház melegvíz-ellátását, és a cég a saját irodarészében az egészséges, por- és vírusmentes levegőt.

Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Családvédelmi akcióterv visszatérítést biztosít a hőszivattyú készülékek alkalmazása esetén. A TOSHIBA ESTIA levegő-víz hőszivattyúi megbízható, környezetbarát és gazdaságos fűtő- és hűtőrendszer kialakítását biztosítják.

Bemutatjuk a BWT AQATherm programját, amelynek előnyei: környezetvédelem, kisebb korróziós kockázat, maximális fűtési hatékonyság, vegyszermentes, biztonságos felhasználás.

Olvashatnak a Grundfos MIXIT minden-az-egyben megoldásról, amely esetében a keverőkörben a szekunderköri szivattyún kívül csak egy másik elemre van szükség: a MIXIT egységre.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a mérőperemeket mutatjuk be.

Az októberi számba behúzott szakmai összeállítás a Condair Levegő párásítás – egyszerű tervezés című tervezői anyagát mutatja be.