Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Júniusi számunkat egy kimagasló tervezési munka bemutatásával kezdjük. A Lézer Kutatóközpont tervezése során a tervező gárdának összetett feladatot kellett megoldania, hiszen egyszerre kellett biztosítani a speciális technológiai és komfort követelményeket. A tervezők számítógépes szimulációt és többdimenziós BIM modelltervezési eljárást alkalmaztak. Ezt mutatja be a cikk.

Következő cikkünk a WELL Building Standard minősítési rendszert mutatja be, amely az épületben tartózkodó emberek egészségét és jóllétét helyezi a középpontba. A minősítési rendszer a nemzetközi tudományos és orvosi kutatásokon alapul, amelyek az épített környezet hatásait vizsgálják az emberek életminőségére, szellemi és testi jóllétére. A szerzők bemutatják a magyar munkacsoport eredményeit és céljait.

Angol nyelvű cikkünk bemutatja a makroszűrők MSZ EN 779:2013 szabvány szerinti eredeti és az EN ISO 16890-1:2016 szabvány szerinti új osztályozását, valamint táblázatos formában ismerteti az EN 779 szerinti szűrőosztályok közvetlen átsorolását és annak nehézségeit az EN ISO 16890 szerinti szűrőosztályokba.

Egy másik cikkünk szerzője megállapítja, hogy a kiváló hőszigetelésű épületek kedvező energiahatékonysági tulajdonságai mellett megjelennek olyan, szellőzetlenségből adódó problémák, amelyeket csak gépi szellőztető berendezések beépítésével lehet kiküszöbölni. Ehhez megoldási lehetőségeket mutat be.

Két cikkben is olvashatnak korszerű levegő-víz hőszivattyúkról és azokról a fejlesztési eredményekről, amelyek révén ezek a berendezések extrém terhelésen és részterhelésen is kitűnően teljesítenek, valamint egy másik esetben monoblokk kialakításuk miatt gyorsan, könnyen telepíthetők.

Összehasonlítást olvashatnak az axiál- és a radiálventilátorok áramlási veszteségeiről. Az axiálventilátorok aerodinamikai kialakításának köszönhetően a veszteség minimális, ezért hatásfokuk nagyobb.

A Covid járvány alatt a szellőztetés megoldása nagy hangsúlyt kapott. Szerzőnk kompakt hővisszanyerős típusokat mutat be, valamint helyszűkében vagy felújításoknál használható csővezetékek nélkül működő szellőztető gépet és a Covid-19 vírushordozóként azonosított aeroszolok hatékony eltávolítására alkalmas légtisztítókat.

Az épületekbe beépített légtechnikai rendszereknél kiemelt fontosságú a hővisszanyerés. Cikkünk az ilyen feladatokra kifejlesztett közvetítőközeges hővisszanyerő rendszereket mutatja be, amelyeket új légkezelőgépbe építve, vagy felújítási projekteknél érdemes alkalmazni. A HKVS rendszerrel igen jó hatásfok érhető el és nyári állapotban is jelentős hővisszanyerésre képes.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal a gázvezetékek nyomáspróbájához alkalmazott műszerről olvashatnak.

A Magyar Mérnöki Kamara hírei között olvashatnak többek között az Év Mérnöke Díj és a Zielinski Szilárd Díjak átadásáról. Felhívjuk a figyelmet az Épületgépész Tervezői Konferenciára, valamint az OMÉN november végére tervezett rendezvénysorozatára.