Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Májusi számunk első cikkének szerzői egy teljes lakóépület esetében összehasonlították a különböző hőhíd számítási módszerekkel kapott eredményeket. Összevetették a TNM rendelet szerinti egyszerűsített módszert, különböző hőhídkatalógusokat, továbbá részletes hőtechnikai, illetve kapcsolt hő- és nedvességtechnikai szimulációk segítségével meghatározott hőveszteségeket.

Második cikkünket a REHVA Journalból vettük át. Az angol nyelvű cikk szerzője az energiafelhasználás számításának hőszivattyú szabványokban foglalt módszerét mutatja be az egyszerűsített szezonális változattól a valós fogyasztást jobban megközelítő órai számítási módszerig.

A Debreceni Egyetem munkatársai az ipari csarnokok légtechnikai tervezésének kérdését foglalják össze: a tervezés és méretezés alapját, a szennyezőanyag felszabadulást, a tervezett légtechnikai rendszer hígítási tulajdonságait számba vevő modelleket. Mérésekkel is vizsgálták az áramlás jellemzőit oldalsó elszívási pont esetében.

Olvashatnak az ivóvízhálózatok higiéniai központú tervezéséről. A szerző a biztonságos vízellátással kapcsolatos alapelveket és tennivalókat foglalja össze. Felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezőnek higiéniai szempontból is átgondolt tervet kell készíteni, a kivitelező a szakszerű megvalósításért, a felhasználó a helyes üzemeltetésért felelős.

A Flamco-Meibes folyamatosan továbbfejleszti berendezéseit annak érdekében, hogy a fűtési illetve a használati melegvíz rendszerek a lehető leghatékonyabban működhessenek. A LogoMatic G2 elektronikusan szabályozott lakáshőközpont a legújabb ilyen jellegű megoldás. A cikk bemutatja a berendezés előnyös tulajdonságait.

A B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. gyöngyösi telephelyén új üzemegységet építettek. Az új üzemrészben a különböző terek eltérő igényeinek biztosítása érdeké­ben több légtechnikai rendszert építettek ki, amelyekhez számos légtechnikai rendszerelemet szállított az Airvent Légtechnikai Zrt. is.

Bemutatjuk a Grundfos MAGNA3 keringető szivattyút, amely ideális szivattyú fűtéshez és hűtéshez, valamint használati melegvíz cirkulációs rendszerekhez.

„Az Ipar Napjai Debrecenben” című online konferencián elhangzott előadás alapján szerzőnk a különböző elven működő légtisztítókról, valamint a légtechnikai rendszerek kialakításáról és üzemeltetéséről ír. Ha nincs kiépített légtechnikai rendszer, csővezetés nélkül, gyorsan telepíthető hővisszanyerős rendszerek alkalmazhatók.

Köszöntjük a Magyarországon 30 éves Daikint és beszámolunk a REHVA 2021.évi közgyűléséről.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ebben a számunkban a rajztáblákkal ismerkedhetnek meg.