Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Márciusi számunkban elsőként a TripleA-reno kombinált minősítési rendszer alkalmazásának gyakorlati példáival ismerkedhetnek meg Olvasóink. A szerzők a cikk 2. részében bemutatják a TripleA-reno kombinált minősítési rendszer alkalmazását három társasházi lakás esetében, amikor a lakások energetikai, beltéri környezeti minőségi és a jóllét mutatóit vizsgálták. A vizsgált lakások esetében kiderült, hogy az épületgépészeti rendszer jellemzői kevés esélyt biztosítanak a lakóknak otthonaikban a jóllét elérésére és a jó beltéri környezeti minőség megteremtésére.

A következő cikk szerzői a kizárólag metánból és hidrogénből álló gázelegy kereskedelmi propánnal történő minőségjavításának lehetőségét vizsgálják, a hazai földgázellátó rendszeren érvényes gázminőségi előírásoknak való megfeleltetés megállapításra. A hidrogén a jövő egyik legígéretesebbnek tűnő energiahordozója, az energiatartalma azonban jelentősen elmarad a közszolgáltatásban alkalmazott földgázétól, amire megoldásként ígérkezik a hidrogén tartalmú földgáz kereskedelmi propánnal történő minőségjavítása.

A következő cikk szerzője a zöldfal hatását vizsgálja a szobában lévő szén-dioxid koncentrációra. Megállapítja, hogy a zöldfalnak pozitív hatása van a szén-dioxid koncentrációra. A zöldfal abban az esetben lehet nagyon jó alternatíva, ha a helyiséghez nem tartozik központi szellőztetés, a természetes szellőzés pedig nem megfelelő.

A REHVA Journalban megjelent cikk szerzői épületekben végzett mérések segítségével a hőszivattyúk alkalmazási területét, működési körülményeit, valamint az üvegházhatású gázok megtakarítására gyakorolt hatását vizsgálták. Megállapították, hogy a hőszivattyúk alkalmazhatósága nem az épület építési idejétől, hanem a fűtési víz hőmérsékletétől és az épület fajlagos hőveszteség tényezőjétől függ.

Szerzőink bemutatják az új debreceni Aquaticum strandfürdő gépészetét, amelynek megtervezésénél nagy figyelmet fordítottak a megújuló energiák hasznosítására. A szerzők bemutatják a létesítményt és értékelik annak energiafelhasználási adatait.

Két cikkünk foglalkozik a helyi hőellátás céljára energia- és költséghatékonyan használható műanyag haszoncsöves rendszerekkel, amelyek esetében gyakran használnak előszigetelt, térhálósított polietilén rendszereket. Az egyik cikkben a különböző földbe fektethető flexibilis előszigetelt távhő vezetékekre vonatkozó szabványban rögzített követelményekről olvashatnak, a másikban pedig a RAUVITHERM rendszerről, amely a helyi hőellátás megvalósításához komplett cső- és idomválasztékot kínál UNO és DUO vezetékekkel, valamint minden lényeges idommal.

Márciusi számunkban olvashatnak az Épületgépészet Évkönyve 2020 küldetéséről, felépítéséről és a megcélzott célközönségről. Ugyancsak hírt adunk az Épületvillamosság szakkönyv megjelenéséről.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal a rotaméterről olvashatnak.