Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Április számunk a fázisváltó anyagok alkalmazásának bemutatásával kezdődik. Szerzőink kifejtik, hogy a fázisváltó anyagok előtt ígéretes jövő áll, azonban tisztában kell lenni az alkalmazás korlátaival, és meg kell találni jó alkalmazási területeket. Bemutatják az alkalmazás korlátait, ami kijelöli a technológia felhasználhatóságának fókuszát. A REHVA Journal-ból átvett, angol nyelvű cikk szerzői az épületburokba beépített fázisváltó anyagokkal megvalósított hőtárolás növelés lehetőségét mutatják be, ami kihasználható a fűtési, a hűtési és a teljes energiafelhasználás csökkentésére. A cikkben kétféle klímakörnyezetben létesült épületek vizsgálatának eredményei olvashatók.

Március végén virtuális kiállítással került sor Debrecenben Az ipar napjai online konferenciára. A konferencián több épületgépész cég is bemutatta fejlesztési eredményeit és energiahatékony, korszerű berendezéseit. Ezek közül választottunk ki néhányat és mutatjuk be olvasóinknak. Így olvashatnak azokról a szempontokról, amiket a felületfűtési és -hűtési rendszerek kiválasztásakor és kialakításakor figyelembe kell venni. A szerző számos megoldási lehetőséget bemutat és ezek kombinációi igen nagy variációs lehetőséget jelentenek. A mai vírusveszélyes helyzetben különös jelentőséget kap egy másik előadás tartalma, amelyben a szerző a Rosenberg-csoport légfertőtlenítő termékekeit mutatja be, többek között a Wellisair levegő- és felülettisztító, fertőtlenítő berendezést és a Kleenfan technológiára épülő légtechnikai termékeket. A Testo előadója a cég kínálatában megtalálható high-end kategóriás klíma- és légtechnikai műszereket, köztük a testo 440 multifunkciós légtechnikai műszert, a testo 300 füstgázelemző műszert és a testo 883 hőkamerát mutatta be, amelyekkel olvasóinkat is megismerteti.

Megújul a Debreceni Egyetem Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékének légtechnikai laboratóriuma is, ahol a Belimo korszerű szabályozó szelepét is beépítették. A szerző bemutatja az Energy Valve előnyös tulajdonságait és felhívja a figyelmet, hogy a szelep már kis nyomáskülönbségek esetén is dinamikus módon viselkedik.

Emellett olvashatnak a Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyúkról, amelyek mindössze 20%-os teljesítmény csökkenéssel üzemelnek nagy hidegben. A szerző több javasolt rendszerkiépítést is bemutat. Szerzőnk ugyancsak bemutatja az AutoSAR dinamikus radiátorszelepet, amely ötvözi a hagyományos termosztatikus radiátorszelepek funkcióját és a dinamikus beszabályozó szelepek által megvalósított térfogatáram szabályozási funkciót.

Olvashatnak az UV-C FiltAir termékcsaládról, amely hatékonyan, költségtakarékosan és jelentősen csökkenteni a levegőben jelenlévő kórokozók terjedését. A virtuális környezetben megrendezett ISH kiállítás anyagából a Wilo digitális megoldásairól esik szó.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ebben a számunkban egy kályhával ismerkedhetnek meg. Gyurkovics Zoltán és Vörös Szilárd gondolataival búcsúzunk Vinkler Károlytól.