Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Dr. habil Kajtár László PhD - Vörösné Leitner Anita

Újra a gáztűzhelyekről… 2. rész. Gáztűzhely a konyhában – elméleti vizsgálatok

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Vörösné Leitner Anita


tanszéki mérnök

A cikk első részében a szerzők összefoglalták a lakossági gáztűzhely, mint szennyezőanyag forrás alapvető jellemzőit (teljesítmény, gázterhelés, üzemidő, elméleti fajlagos nitrogén-dioxid kibocsátás), valamint ismertették a konyha helyiségek kialakítására, általánosan alkalmazott szellőztetési módokra vonatkozó szakirodalmi kutatási adatokat.

A 2. részben a lakossági gáztűzhelyek használatából eredő kockázat értékelése mellett a szennyezőanyag kibocsátását leíró elméleti modell felépítését és alkalmazását mutatják be.

A cikkben bemutatott egyenlet felhasználásával kiszámították a szennyezőanyag koncentráció változását, majd az adott átlagolási időtartamra vonatkozóan a szennyezőanyagra vonatkozó határértéket összehasonlították a számított adattal. Az eredményeket ábrákon szemléltetik.

Hangsúlyozzák, hogy bár az elméleti modell alapján értékes következtetések vonhatóak le, ezeket mindenképpen össze kell vetni mérési eredményekkel. Erre a cikksorozat harmadik részében kerül sor, ahol a szerzők a kutatómunka egészéből levonható gyakorlati következtetéseket ismertetik.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!