Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Dr. Garbai László - Kovács Zoltán - Pacza Gergely

A megújuló energiaforrások bemutatása, lehetősége, helye, fenntarthatósága Magyarországon, 1. rész

Dr. Garbai László

Prof. emeritus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság elnöke

Kovács Zoltán

okleveles épületgépész mérnök, PhD doktorandusz
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság tagja

Pacza Gergely

okleveles épületgépész mérnök
a Magyar Energetikai Társaság tagja

The aim of our publication is to introduce the possibilities of usage and sustainability of renewable energy sources in Hungary. In the first part of our article we give an overview about the potential of renewable energy sources, their accomplishments and their reasonable usage. We examine the methods of utilization of biomass, biogas and geothermal heat, their features and technologies. At the end of the paper we summarize the questions of feasibility of the technologies. In the second part of article we are going to deal with solar and wind energy.

Az Európai Unió célkitűzése, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása tekintetében 20%-os részarányt érjen el 2020-ra. Hazánk ugyanezen időpontig 14,65 %-os arányt vállalt. Ebből következik, hogy az előttünk álló időszakban a megújuló energiaforrások jóval nagyobb teret kapnak, kaphatnak az új energiaellátó létesítményekben. Hazánk energiaellátása és energetikája több tudományterületet is érint, ezért az energiaellátást a gazdasági, műszaki, környezeti és jóléti követelményeknek megfelelően célszerű fejleszteni. Fontos eldöntenünk, hogy a hasznosításba bevont megújuló energiákkal milyen mértékben, milyen arányban termeljünk specifikusan villanyt és/vagy hőt, és természetesen azt is, hogy a különböző megújuló energiaforrásokat milyen technológiákkal fejlesszük [1].

Az energiaellátás egyszerűsített rendszerét az 1. ábra szemlélteti. Látható, hogy különböző energiaátalakítási folyamatokon keresztül, többféle végenergiát állíthatunk elő. Ugyanakkor az is kitűnik, hogy a megújuló energiák hasznosítása közvetlenül végenergia-felhasználással is jár (például a bio hajtóanyagok előállítása jelentős primerenergia felhasználást igényel).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!