Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Kovács Péter

Energiamegtakarítás NIBE hőszivattyús rendszerekkel

Kovács Péter

épületgépész mérnök
Penta-Klíma Kft.

A 2011-es népszámlálás követő KSH elemzésekből számos következtetést vonhatnak le az energetikával, építőiparral foglalkozók. Néhány szembetűnő adatot emelnénk ki. A lakott lakások 97%-ában magánszemélyek, míg 3%-ában önkormányzatok valamint egyéb intézmények és szervezetek a tulajdonosok. A lakott lakások kétharmada összkomfortos, a fennmaradó további egyharmadának 90%-a komfortos. A meglévő hazai 42 383 ezres lakásállomány tulajdonosai a háztartási jövedelmük 24%-át, átlagosan havi 42 561 Ft-ot fordítanak lakásfenntartási kiadásokra. Mindezek miatt nem új keletű a megállapításunk, hogy az épületek energiafelhasználásának az optimalizálásában továbbra is bőven maradt feladatunk.

A beavatkozási területek közül az épületek energetikai minősítésében is döntő szerepet betöltő hőtermelői oldalon kínál megoldásokat a Penta-Klíma Kft. Természetesen egy új építésű, vagy korszerűsített épület esetén komplex épületszerkezeti és gépészeti megoldással lehet jelentős eredményt elérni, azonban ne feledjük, hogy hőtermelő-oldali beavatkozással is markáns javulás érhető el.

A svéd NIBE Energy System termékpalettáján többek között 6 kW – 540 kW között a geotermikus hőszivattyúk, a NIBE FIGHTER termékcsalád tagjai, míg 8 – 16 kWközött a NIBE SPLIT-ek, valamint a 14 és 20 kWteljesítményű F2300 levegő-víz hőszivattyúk kínálnak széles választékot.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!