Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Ing. Földváry, Veronika - Prof. Ing. Petráš, Dušan PhD

Panelházak energiafogyasztása és hőállapota

Ing. Földváry, Veronika


University of Californa, Berkeley, Center for the Built Environment

Prof. Ing. Petráš, Dušan PhD


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, Slovak University of Technology in Bratislava

Legtöbb energiát az épületek igénylik, mivel itt a célunk az, hogy a felhasználó számára biztosítsuk az élethez szükséges hőérzeti és higiénia feltételeket. A legtöbb panelház, amelyet 1946 és 1993 között építettek, nem felel meg a jelenlegi hőtechnikai követelményeknek.

Abban az időben a lakóházak építéséhez ma már nem megfelelő épíési anyagokat használtak, hibás tervek szerint valósították meg az építkezéseket és nem utolsó sorban nem tartották be az építés technológiáját. A hiányosságok pótlására olyan intézkedéseket tettek, amelyek javítják az épületek hővédelmét és csökkentik az energiafogyasztást. Afelsorolt intézkedések végrehajtása során nem szabad megfeledkezni az épület szerkezetének és fűtésének hatásáról a belső környezetre.

A vizsgálatok tárgyát képező panelépületek Pozsonyban találhatók. A vizsgált épületek T-06 B BA szerkezeti rendszerben épültek az 1970-es években. Két különálló épületről van szó, amelyek abban különböznek egymástól, hogy az egyik épület eredeti állapotában található, míg a másik panelház már túl van egy teljes felújításon. Mind a két panelépület hatemeletes, alápincézett, mindegyikben 51 lakás található. Az épületek 3 lépcsőházra oszthatók, egy lépcsőházban 17 lakás van. Az épületek belmagassága 2,8 m.

A még fel nem újított épület betonszerkezete eredeti állapotban található, jelentős rekonstrukciót még nem hajtottak rajta végre. Az épület fűtése hőközpontra kapcsolódik. A fűtési rendszer kétcsöves melegvízfűtés, amelynek méretezési hőmérsékletesése 90/70 °C.

A vizsgált felújított panelépület abban különbözik az eredeti állapotában talált lakóháztól, hogy a következő energiatakarékossági intézkedéseket hajtották végre: a külső falak hőszigetelése, a tető hőszigetelése, ablakcsere hőszigetelő üvegezésű szerkezetre, a bejárati ajtó cseréje hőszigetelő üvegezésű szerkezetre, a fűtési rendszer hidraulikai beszabályozása, termosztatikus szelepek beépítése.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!