Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD - Ing. Turza, Róbert

Légfűtéses fedett uszodák üzemviteli állapotainak meghatározása

Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

okl. gépészmérnök, egyetemi docens
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Ing. Turza, Róbert

PhD hallgató, okl. építõmérnök
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

A cikk a légfűtéses fedett uszodák üzemviteli állapotait vizsgálja. A fedett uszodák esetében a levegőkezelés elsődleges feladata a higiéniai körülmények biztosítása. A levegőkezelő berendezések a fedett uszodák látogatói számára a megfelelő belső klimatikus viszonyokat, illetve a kellemes komfortérzetet biztosítják, óvják az egészségünket a káros anyagok eltávolításával és végül, de nem utolsó sorban, üzemben tartják a technológiai berendezéseket és megóvják az épületszerkezeteket is a káros hatásoktól.Afedett uszodák üzemviteli viszonyai nedves üzemvitel kategóriájába tartoznak, amire jellemző a terekben a magas nedvességtartalom, illetve vízgőztartalom kialakulása. A relatív nedvességtartalom a legtöbb esetben 60 – 80%, kirívó esetekben még magasabb is lehet. Cikkünk bemutatja a jellegzetes üzemviteli körülményeket.

A fedett uszodák rekreációs vagy versenyúszás, búvároktatás és egyéb vízi sportok céljait szolgálják.Afedett uszodák technológiai rendszereik révén (a víz minőségének, a környezet higiéniai körülményeinek stb. biztosításával) mesterséges úton kialakított környezetet teremtenek.

A klimatizáló–szellőztető berendezésekkel szemben alapkövetelmény a keletkező szennyezőanyagok megbízható és gazdaságos eltávolítása az adott térből, ugyanakkor a megkívánt légállapotok biztosítása.

Szennyezőanyagnak minősül minden anyag (gázok, gőzök, szagok stb.), energetikai, biológiai és fiziológiai jelenség, amelynek megléte bizonyos koncentráció mellett vagy mennyiségben az emberi egészségre, az állati- és növényvilágra káros, illetve negatív hatással van. Ezek befolyásolják a gyártási folyamatokat, az épületek élettartamát és a tárolt anyagok minőségét.

Fedett uszodákban a közérzetet befolyásoló jellemzők:

  • a nedvességtartalom,
  • a szaganyagok,
  • a mikrobiológiai szennyeződések,
  • a túl magas hőmérséklet.

A belső terek minőségének biztosítása érdekében optimális értékeken kell tartani a következő paramétereket [10]:

  • vízhőmérséklet,
  • a levegő hőmérséklete,
  • a levegő nedvességetartalma,
  • a levegő áramlási viszonyai.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!