Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Dr. Szilágyi Zsombor

Változások a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések szabályozásában

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közzétette a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések tervezésére, létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó új Műszaki Biztonsági Szabályzatot (GMBSZ 2012), amely 2012. szeptember 19-től hatályos. Akövetkezőkben összefoglalom a Szabályzatban található változásokat, és ajánlásokat adok a Szabályzat egyes megállapításaival kapcsolatban.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közzétette a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések tervezésére, létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó új Műszaki Biztonsági Szabályzatot (GMBSZ 2012) azzal, hogy

  • 2012. szeptember 19. napjától hatályos a GMBSZ 2012,
  • a régi GMBSZ 2008 pedig 2012. szeptember 18. napjával hatályát vesztette,
  • ugyanakkor a GMBSZ 2012 ajánlás, mert az alkalmazását elrendelő, a Szabályzatot is magában foglaló miniszteri rendelet az EU notifikációt követően várhatóan csak 2013. január 1. napjától lép hatályba.

A magyar gázipar szereplői a GMBSZ 2012 szabályait fegyelmezetten betartják, annak ellenére, hogy nem jogszabály. Ennek egyik oka, hogy a szabályzat a gázipar, a kéményseprő szakma, a gázkészülék gyártók legjobb szakértőiből álló munkabizottság alkotása, másrészt a szabályozás részletes, a lezárásakor hatályos jogszabályok, kapcsolódó szabályozások és szabványok előírásaira támaszkodik, EU-konform szabályozás. Az elosztói engedélyesek hamarosan átvezetik a technológiai utasításaikon a szabályzatot, és ezzel a mindennapi működés része lesz.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!