Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Ing. Kurčová, Mária

A fűtőtestek cseréje meglévő fűtőrendszerekben

Ing. Kurčová, Mária


Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar

Az utóbbi időben nagyon sokszor hallani a lakások vagy a családi házak felújításáról. Általában ilyenkor a felújítás szó a lakások belső terére vonatkozik. Mindez magában foglalja a belső tér építészeti átrendezését, a fürdőszoba felújítását, a berendezések felújítását illetve a falak színe vagy anyagainak megváltoztatását. Mivel a fűtőtest ugyancsak a belső tér elválaszthatatlan része, így a belsőépítész a belső tér felújításánál általában annak cseréjét is javasolja. Ehhez gyakran hozzájárul a fűtőtest élettartama vagy rossz műszaki állapota is. Jelenleg a piacon különböző típusú és formatervezett kivitelű fűtőtest hozzáférhető. Ugyanakkor tudatosítanunk kell, hogy az eredeti fűtőtestet a fűtési rendszer elválaszthatatlan részeként méretezték. Mivel a fűtőtestnek a fűtési rendszerrel együtt kell működnie, így a rendszer egyes részei működés közben kölcsönösen hatnak egymásra. Tudatosítanunk kell, hogy amennyiben a fűtőrendszer egyes részeit cserélik anélkül, hogy az eredeti méretezési feltételeket biztosítanák, az ilyen beavatkozás megzavarhatja a fűtési rendszer hibátlan működését olyképpen, hogy ez a felhasználó elégedetlenségét idézné elő a fűtési rendszer működésével kapcsolatban.

A cikk célja, hogy rámutassunk arra, mire kell figyelni a fűtőtestek cseréjénél, melyek azok a fizikai paraméterek, amelyek hatással lesznek a fűtőtest méretezésére és a paraméterek milyen hatással lesznek a már létező rendszerben a fűtőtest illesztésére.

A lakóházak vagy a lakások felújításánál a fűtőtest cseréjét először is a belső tér jellemző paramétereinek gondos analízise előzi meg. Ez az analízis nemcsak a belső tér tulajdonságainak a felmérését foglalja magában, de a fűtési rendszer paramétereinek a felmérését is.A jelenlegi piaci körülmények között nagyszámú, különböző kivitelű fűtőtestet áll rendelkezésre, viszont nem mindegyik felel meg az eredeti fűtőtest kiváltására. Ugyanakkor a fűtőtest egyes változatai utólagos építési kivitelezést is igényelnek, ami végeredményben a felújítás költségét indokolatlanul növeli. A fűtőtest cseréjénél a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • az eredeti fűtőtest típusát, jellemző méreteit és gyártóját,
  • a határoló falak szerkezetét, az eredetivel szemben kapcsolatos változtatásokat,
  • a fűtőtest csatlakoztatásának módját a fűtési rendszerre,
  • a fűtési rendszer hőmérsékletlépcsőjét,
  • milyen szerelvény(ek) van(nak) beépítve a fűtőtest előtt.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!