Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Szeptemberi számunkban olvashatják a gáztűzhelyek szennyezőanyag kibocsátásával foglalkozó cikksorozat befejező, 3. részét, amelyben a szerzők a levegőminőség-mérési eredmények alapján levont gyakorlati következtetéseket foglalják össze. Megállapítják, hogy a levegőminőségi problémák alapvető felhasználói megoldása az ablaknyitás, valamint azt, hogy belsőlevegő-minőségi szempontból a nitrogén-dioxid kibocsátás mértéke a meghatározó. A közreadott eredmények alapján a lakossági gáztűzhelyek belső környezetre gyakorolt hatása már a megfelelő szellőzési rendszer kiválasztásának kezdetén figyelembe vehető.

Következő, lektorált cikkünkben a szerzők a földgáz hidrogéntartalmának függvényében a földgáz víztelítettségét vizsgálják, amelynek maximális értéke Magyarországon jogszabályban rögzített. Megállapítják, hogy legfeljebb 20 V/V% hidrogén részarány földgázhálózati betáplálása esetében feltehetően nem szükséges technológiaváltás, illetve módosítás a hazai földgázrendszerben megtalálható gázminőségek vízharmatpontjának beállítása során.

 

Bemutatjuk a REHVA munkacsoportjának legújabb útmutatójában található megállapításokat. A REHVA útmutatók két fő témakörre bonthatók. Az első témakörben a vírus lehetséges terjedési módjait tekintették át és elemezték a munkacsoport tagjai, míg a másodikban gyakorlati javaslatokat adtak az egyes épületgépészeti berendezések üzemeltetésével kapcsolatban a vírusfertőzés terjedés kockázatának minél kisebbre való csökkentéséért.

Következő cikkünkben szerzőnk foglalkozik a BIM (Building Information Modelling) alkalmazásával és többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy mindenkinek megéri-e a használata? Megállapítja, hogy ma igény van arra, hogy a meglévő kész modellekből elemezzék, felhasználják a szükséges adatokat, és ezzel egy adott projekt esetében teljes képet nyerjenek az épületről, valamint annak elemeiről.

Több korszerű berendezésről is olvashatnak ebben a számban: környezetbarát és kiemelkedően hatékony levegő-víz hőszivattyúról, hővisszanyerő berendezésekről, amelyek minden feladatra képesek pontosan szabott, illeszkedő megoldást nyújtani, valamint páramentesítő funkcióval rendelkező nagy hatékonyságú, hővisszanyerővel is felszerelt központi szellőztető berendezésekről.

Több szakmai rendezvényről is beszámolunk, így a Kecskeméten megrendezett XI. Országos Kéménykonferenciáról, ahol kiemelt téma volt a környezeti levegőminőség védelme, az egészséges belső levegőminőség biztosítása, a gyűjtőkémények helyzete és a berendezések fejlesztési irányai. Olvashatnak a DUNAGÁZ online mikro-konferencia témáiról, valamint a IV. Hatékony Vízellátás Konferencián elhangzott témákról.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ezúttal a termoelemek működését és alkalmazását mutatjuk be.

Híreink között olvashatnak a CONTRUMA és OTTHONDesign kiállítás megrendezéséről, a virtuális Műegyetemi Épületgépész Napok programjáról, az Országos Magyar Épületgépészek Napja (OMÉN) 2020 alkalmából meghirdetett Tervezői Pályázatról és az itt átadásra kerülő Az Év Emberei-díjakra történő jelölésről.