Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Májusi számunk nyitó cikkeinek szerzői a hideg- és melegvíz kérdésével foglalkoznak. Első, lektorált cikkünk szerzői budapesti távfűtött panelépületek melegvíz fogyasztási adatainak vizsgálati eredményeit mutatják be. A kérdés azért is fontos, mert a használati melegvíz fogyasztás meghatározása az épületgépészeti tervezés és a költségosztás miatt is szükséges. A távhőszolgáltató cégek a használati melegvíz fogyasztáshoz szükséges hőmennyiséget a nyári hónapok hőfogyasztása alapján határozzák meg, ami azonban nem vezet pontos eredményre, hiszen a használati melegvíz fogyasztás az év során jelentős mértékben változik.

Második, ugyancsak lektorált cikkünk szerzői a Pozsonyi Műszaki Egyetemen végzett kutatás eredményeit mutatják be. Három tanúsító eszközt ismertetnek az ivóvízkezelés és a minőség szempontjából: az ivóvízkezelést és a vízminőséget, mint a LEED-tanúsítás minősítő paraméterét, a BREEAM tanúsítási módszert és a WELL tanúsítványt ismertetik a vízminőség szempontjából.

Ezt követően a használati melegvíz cirkulációjával kapcsolatos kérdésekről olvashatnak. A melegvíz lehűlése előírt, ami egy központi HMV rendszer esetén csak keringetéssel biztosítható. A szerző a HMV cirkulációjához és a vegyi fertőtlenítéshez mutat be korszerű megoldásokat.

 

A továbbiakban két légtechnikai témájú cikk következik. Az elsőben a szerzők azt vizsgálják, hogy az evaporatív léghűtési eljárás hogyan illeszkedik a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendeletben megfogalmazott elvárásokhoz. Megállapítják, hogy rendelet által megfogalmazott elvárások szerint az evaporatív hűtési technológia a magasabb globális léghőmérsékletű helyiségek kiszolgálásához jobban illeszthető.

Ezt követően a Zehnder komfort szellőzésben használatos termékcsaládjáról, a Comfowell rendszerről olvashatnak. A szerző a cikkben bemutatja a rendszer elemeit.

A gyűjtőkémények tervezése, felújítása, méretezése összetett feladat. Nemcsak az áramlástechnikai alapok nagyon fontosak, hanem szükséges az égéstermék-elvezető berendezések és a tüzelőberendezések elég mély ismerete, a használat részletes elemzése, és az akár épületfüggően egyedi, valódi kockázatok értékelése. A szerző megállapítása szerint ebben a folyamatban egy jó tervező információs előnyre tehet szert bármely más szakszolgáltatóval, vagy társterülettel szemben.

A kéménnyel folytatjuk: a hiedelmek és babonák szerint a kéményseprő szerencsehozó, újévet köszöntő, gyermekek ijesztgetője, aki talán még a Pokolba is bejáratos. Szerzőnk a Mesterségek dicsérete – Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők című kiállítás anyagából mutat be részleteket.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből szerzőnk a nedves rendszerű laboratóriumi gázmérőt mutatja be, amelynek a mérés szempontjából két különlegessége is van: nagy pontossága és az, hogy a víztölteten keresztüláramló, vizsgálandó gáz gyakorlatilag vízzel telítődik, azaz a gáz víztartalma nem befolyásolja a végeredményt.

Hírt adunk arról, hogy az ACO legújabb öntöttvas rácsának mintázatát Red Dot díjjal jutalmazták, valamint bemutatjuk a HAJDU IDE…F indirekt forróvíztárolóját, amelynek megjelenése és tudása is megújult.

 

A részletes cikkek az ingyenesen letölthető lapszámban olvashatók