Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Áprilisi számunkat nagyon aktuális témával kezdjük: szerzőnk az új-koronavírus világjárvány épületgépészeti vonatkozásait vizsgálja. Megállapítja, hogy a járvány épületgépészeti szempontból két kérdést vet fel:

- az épületgépészeti rendszereknek van-e szerepe a járvány terjedésében,

- a világjárványnak milyen hatása van a szakterületre,

majd tárgyalja az épületgépészeti rendszerek lehetséges szerepét a SARS-CoV-2 terjedésében és kitér a szakmapolitikai vonatkozásokra.

Következő cikkeink is aktuális témakört mutatnak be, hiszen márciusban léptek hatályba azok a jogszabályok, amelyek az épületek gázellátásának területén érintett tervezők számára különösen fontosak. Szerzőnk a csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki biztonsági szabályzatában szereplő lényeges változásokat foglalja össze és felhívja a figyelmet a tervezők nagyobb önállóságára.

A témához kapcsolódik a lakossági gáztűzhelyek belső levegőminőségre gyakorolt hatása, amellyel kapcsolatban szerzőink szakirodalmi kutatásaik eredményeit foglalják össze és ezek alapján megállapítják, hogy a gáztűzhely légellátásának témaköre még ma is igen aktuális kérdés. A modellezés eredményeit és a levont következtetéseket a cikk második részében ismerhetjük meg.

A REHVA Journalban megjelent angol nyelvű cikk szerzői a Horizon2020 keretében folyó Mobistyle EU projekt eredményeit mutatják be. A kutatás az épületben lakók szokásainak megváltoztatásával foglalkozik az energiafelhasználás csökkentése, a jobb belső környezeti minőség és a jobb egészségügyi feltételek biztosítása érdekében.

Következő cikkünk a közel nulla szintű épületek szellőzésének energiahatékonyságát tárgyalja. A szerző foglalkozik a ventilátorok és a szellőző berendezések hatékonyságának javításával, a légkezelőgépbe épített hőszivattyús rendszer előnyeivel és hátrányaival, valamint az igényekhez igazodó szellőzés kérdésével.

A klímaváltozás oka az üvegház hatású gázok, mindenekelőtt a szén-dioxid légkörbe jutása. Hasonlóan káros a légkörbe kerülő metán is. Még nem kritikus a légköri metán szint, de időben kell lépni a metán veszély megelőzésére. A szerző részletesen bemutatja a légkörbe kerülő metán forrásait.

Két fontos, az energiahatékonyságot segítő készülékkel is megismerkedhetnek számunkban. Bemutatjuk a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú hőszivattyús forróvíztárolót, amely 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani és a használati melegvíz előállítás mellett a szellőztetésben, légkondicionálásban és páramentesítésben is szerepet kaphat.

A másik fejlesztési eredmény a Toshiba nagy kapacitású Mini SMMS-e rendszere, amely kompakt formában teszi lehetővé több helyiség energiatakarékos hűtését, fűtését és melegvízzel történő ellátását, így nagyobb rugalmasságot biztosít a telepítés során.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből szerzőnk ezúttal a kalorimétert mutatja be, ami a kémiai vagy fizikai folyamatok alatt lekötött vagy felszabadult hőmennyiség mérésére szolgáló készülék.

A részletes cikkek az ingyenesen letölthető lapszámban olvashatók.