Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Decemberi számunk ingyenesen letölthető az online célszámok közül!

Decemberi számunkban röviden visszatekintünk a Műegyetemi Épületgépész Napokra és röviden bemutatjuk azokat a szakembereket, akik díjat kaptak az országos rendezvény alkalmából.

A Műegyetemi Épületgépész Napok egyik szakmai előadásának összefoglalóját is közreadjuk. Az előadó bemutatta és értékelte az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós irányelv módosításából eredő feladatokat, amelyek eredményeképpen születő intézkedések várhatóan meghatározóak lesznek a szakma fejlődése szempontjából.

Két lektorált cikket is közreadunk az épületek energiafelhasználása témakörben. Az egyikben a szerzők egy önkormányzati épület energiafogyasztásának dinamikus szimulációs szoftver segítségével végzett vizsgálatát mutatják be. A vizsgálat során elemezték, hogy a felhasználói magatartással, épületüzemeltetéssel összefüggő beavatkozásokkal milyen mértékű energia-megtakarítást lehet elérni.

 

A másik lektorált cikk szerzője egy olyan vizsgálati módszert mutat be, amelynek célja az épületgépészeti rendszerben a kibocsátás-csökkentési lehetőségek feltárása. A módszer célja, hogy az eredmények grafikus megjelenítésével döntéstámogató eszközt biztosítson a rendszerek kiválasztásához, azok szén-dioxid megtakarítási potenciálján keresztül.

Több, szellőzéssel foglalkozó cikket is közreadunk. A REHVA Journal-ban megjelent, angol nyelvű cikk szerzője azt elemzi, hogy a szellőző levegő térfogatáramának és a helyiség méretének milyen hatása van a COVID-19 járványra. A szerző bemutatja, hogy mekkora a fertőzés valószínűsége a közös helyiségekben, amikor a szellőzés térfogatárama a meglévő szabványokban javasolt értéknek felel meg, és javasolja a szellőzés javítását.

Bemutatjuk az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszereit, amelyek a pillanatnyi igényekhez igazodó intenzitású légcserét biztosítanak.

A LEED minősítés az épületek környezetterhelését csökkentő, általánosan elfogadott értékelési rendszer. A NOVENCO magas hatásfokú és energiahatékony axiálventilátorai pozitívan járulnak hozzá a fenntartható épületek LEED minősítéséhez.

A hűtőközegek helyreállítása biztosítja a környezeti hatás csökkentését, a visszanyert termékek újra bevezetését a piacon, és a hűtőközegek rendelkezésre állását. A cikkben megismerhetik a helyreállítás 3 lépését.

Szerzőnk bemutatja a RAUTHERM SPEED plus renova rendszert, amely lehetővé teszi, hogy felújítás, fűtéskorszerűsítés esetén is ajánlható műszaki megoldás a legkomfortosabb, energetikailag hatékony padlófűtés.

Ipari területeken olaj, nehézfémek, lebegőanyagok, valamint üledékanyagok is kerülhetnek a csapadékvízbe. Ebben az esetben biztosít megoldást a Stormclean Technikai szűrő, amely reaktív szűrőanyagával még a legkisebb részecskéket is megköti, így megvédi a felszín alatti vizeket a szennyeződéstől.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a Bourdon-csöves manométereket mutatjuk be. Megismerhetik e műszerek működési elvét és kialakítását. A szerző behatóan elemzi a műszereken olvasható nyomásegységeket.