Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Kátai-Pál Tamás - Zelenka Péter

Hármat egy csapásra

Kátai-Pál Tamás

okl. gépészmérnök, Ajánlatkészítő koordinátor
Daikin Hungary Kft.

Zelenka Péter

okl. épületgépész mérnök, Senior mérnök üzletkötő
Daikin Hungary Kft.

Az újgenerációs R-32 multiscroll kompresszoros folyadékhűtő sorozat 2018. évi bemutatása után a Daikin további fejlesztéseket jelentett be tavaly év végén: az innovatív, R-32 hűtőközeges migrációs szabadhűtés bemutatása a moduláris V elrendezésű EWAT-B sorozatban.” – szólt a sajtóközlemény az év elején.

Lássuk, mi is különleges ebben a berendezésben…

A legfontosabb a környezettudatosság jegyében a hűtőközeg. Hasonló tartományban (80-700 kW) a leginkább használt gáz a piacon az R-410A, amelynek háromszor akkora a GWP-értéke, mint az R-32-nek. Továbbá nem utolsó szempont, hogy míg az R-32 egykomponensű hűtőközeg, az R-410A egy keverék. Amennyiben szivárgás van a rendszerben, úgy az elegyek különböző komponensei nem feltétlenül arányosan távoznak, tehát a megmaradó mennyiséget le kell fejteni és újra kell tölteni a folyadékhűtőt. Egykomponensű közeg esetén elegendő rátölteni.

Szabadhűtéssel régóta igyekszünk energiatakarékos megoldásokat kínálni a hidegenergiát egész évben igénylő technológiák számára. Ez nemcsak az ipart érinti már és az IT szektort, hanem egy-egy – az épület belső részére került – tárgyalót, vagy egy pláza lámpákkal telerakott ruhaüzletét is például. Az általános megoldás ilyenkor egy szárazhűtő beépítése a rendszerbe. Ám a mai négyzetméterárak és a zöldtetős hasznosítások miatt egyre kevesebb hely akad a tetőn a gépészet számára – gondolom a tervezők számára ismerős a helyzet. Ilyenkor nyújthat megoldást a folyadékhűtőbe integrált szabadhűtési megoldás, amellyel mellesleg a kivitelezőnek is kevesebb dolga van, sőt nem kell hozzá külön automatika, amely a váltást levezéreli.

A legtöbb alkalmazásnál a szárazhűtős megoldást választják a tervezők és a beruházók, mert a kívánt munkapontra méretezhető, másrészt pedig előhűtésre is felhasználható a kompresszoros hűtés előtt. Ez elsősorban az ipar számára optimális.

Az innovatív megoldás azonban a hűtőközeg migrációban rejlik. Ekkor ugyanis azonos méretben kapjuk meg a télen jellemzően kisebb hűtési energiát.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!