Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Prohászka Rajmund - Dr. Both Balázs

EasyGreen Solutions® zöldenergia megosztó rendszer

Prohászka Rajmund

projektvezető
Energosys Zrt.

Dr. Both Balázs

egyetemi adjunktus
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Bevezetés

A XXI. században egyre nagyobb szerepet kap az energiafelhasználás tudatossá, fenntarthatóvá és költséghatékonnyá tétele. Az emberiség rendelkezésére álló energiaforrások közül napjainkban a zöldenergia egyre szélesebb körben válik elérhetővé és elfogadottá. Mindezt segítik kedvező pályázati feltételek is.

Az EnergoSys Zrt. 2007-ben jött létre a garantált eredményen alapuló épületek komplex energetikai és innovatív korszerűsítésére. Az azóta eltelt években több mint 410 épület és 17000 feletti lakás épületenergetikai felújításában vettünk részt. Az általunk korszerűsített épületek a felújítást megelőző ötéves átlagos energiafogyasztáshoz viszonyítva 45 - 62%-os mért megtakarítást értek el.

A további megtakarítások és a zöldenergia hasznosításának lehetőségét keresve fejlesztettük ki az ún. EasyGreen Solutions® márkanév alatt a digitális zöldenergia megosztó rendszert, amelynek adatai informatikai eszközökön követhetők az üzemeltetők és a fogyasztók számára is. Ennek segítségével lehetőség nyílik egy társasház rendelkezésére álló zöldenergia megosztására a lakók között, ösztönözve ezzel a tudatos zöldenergia felhasználást.

A fejlesztő csoport: Bozsó Tibor (btapoka4@gmail.com); Grosser Lagos Enrique (enrique.grosser@energosys.eu); Kendi Zsolt (kendi.zsolt@energosys.eu).

Jelen cikk előzményei közé tartozik, hogy 2015-ben és 2016-ban Győrben két társasház három épülete, hatvan lakása kapott zöldenergia megosztó rendszerrel ingyen energiát. A zöldenergia megosztását az 1. ábrán vázolt EasyGreen Solutions® digitális vezérlő segítségével végeztük el, amely az egész rendszer központi elemét képezi.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!). 

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!