Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Colt Hungária Kft.

Összekapcsolt rendszerek – Ipari és kereskedelmi épületek öntudatra ébredése

Colt Hungária Kft.


Okos telefon, intelligens otthon, smart TV. Ezek a kifejezések manapság a mindennapjaink részévé váltak. A technika vívmányai a kényelmünket szolgálják, egyszerűbbé teszik az életünket, időt és energiát takaríthatnak meg nekünk. Ez természetesen nemcsak az otthonunkban érvényes. Egy termelőüzem számára is ugyanolyan fontos, hogy kellemes legyen a környezet és jobb legyen a közérzet.

Az energiatudatos fogyasztó

Az Európa Parlament és Tanács kitűzött egy Épületenergetikai Irányelvet (EPBD), amelynek az a célja, hogy jelentősen csökkentse az épületek energiafogyasztását. Az alábbi szempontok szerint értékeli az épületeket:
• épülethatároló szerkezet,
• fűtési és HMV rendszer,
• légtechnikai rendszer,
• mesterséges világítás,
• szolár rendszerek,
• természetes szellőzés,
• belső légállapot,
• CO2-kibocsátás.

Ahhoz, hogy teljesíteni lehessen ezeket az új elvárásokat, az épületeket már egy egységes rendszerként kell kezelni. A különböző funkciók összekapcsolásának csak akkor van értelme, ha szinergiát érünk el, tehát egymást nemcsak kiegészíteniük, hanem segíteniük is kell. 

Jó példa erre az ipari csarnokok esetében a klímaberendezések és a természetes szellőztetés összekapcsolása. Egy jól kiépített szellőztető rendszer segítségével, a hajnali hűvös levegővel történő átszellőztetés 3 – 4 °C-al csökkentheti a belső hőmérsékletet klímaberendezés használata nélkül. A gépi hűtésnek ennyivel is könnyebb dolga lesz, így jelentős energia-megtakarítás érhető el.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!