Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Katona Zoltán

Szellőztetni pedig kell!

Katona Zoltán

gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.

Manapság, ha meglévő épület felújításáról, korszerűsítéséről van szó, akkor legtöbbször a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés, esetleg a régi fűtőberendezés korszerűbbre való cseréje valósul meg. Kevés szó esik a szellőzésről, sokszor elmarad annak tervezése is. A régebbi nyílászárók (pl. a kapcsolt gerébtokos vagy a teschauer ablakok) nem éppen energiatakarékos módon, de egyfajta filtrációs szellőzést mégis biztosítottak csukott állapotban is (igaz szűrés nélkül…).

A mai korszerű nyílászárók és homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a régi ablakoknál meglévő filtrációs szellőzés gyakorlatilag lecsökkent nullára. Éppen ezért új nyílászárókkal rendelkező épület esetén még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szellőzésre!

A munkával, pihenéssel és a szabadidővel eltöltött órák 90%-át általában zárt térben, zárt épületekben töltjük, innen vesszük a levegőt is, amit belélegzünk. Nagyon fontos ezért a belélegzett levegő minősége. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – mert például új nyílászárók vannak és nincs szellőzőberendezés, ablakot nem nyitnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő vízgőz és a szennyezőanyagok koncentrációja.

Egy átlag lakásban/épületben keletkező belső szennyezőanyagok a belső aktivitástól függően az alábbiak lehetnek:

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!