Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Chappon Miklós

Beszélgetés a EuroSkills Budapest 2018 rendezvényről

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

Mint az előző számunkban erről beszámoltunk, szeptember 26-28. között Budapesten rendezték meg a EuroSkills Budapest 2018-at, a Szakmák Európa-bajnokságát. A versenyen a szakmánkat Miklós Ádám képviselte, aki jól szerepelt, éppen csak lecsúszott a Kiválósági éremről. 

A versenyt és a tapasztalatokat illetően őt és a felkészítő szakértőket kérdezzük. Először Miklós Ádámhoz fordulunk.

Beszéljen arról, hogy mi volt a feladat a versenyen?

: Három napig zajlott a verseny. Próbálták úgy összeállítani a feladatokat, hogy az épületgépészet egészét lefedje. A projekt moduláris rendszerben volt felbontva: első nap kellett elkészíteni a gáz rendszert, illetve a szennyvíz elvezetőt és felhelyezni a szaniter berendezéseket. Újdonság volt számunkra, hogy a szaniterek felszerelésénél Viega technológiával kellett dolgoznunk, ezen belül egy mosdót, egy WC-t és egy zuhanyzót kellett felszerelnünk és ezeknek a szennyvizét bekötnünk. A gáz nyomvonalat egy strangról kiindulva a gázkészülékig kellett kialakítanunk. A gázszerelést horganyzott acélcsővel kellett megoldanunk, míg a csatornát hangcsillapított polipropilén csővel. A második nap folyamán kellett a hideg- és melegvíz vezetéket kiépítenünk többrétegű műanyagcsővel szerelve a szaniter berendezésekig, a harmadik nap pedig a fűtési rendszert építettük ki rézvezetékkel. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!