Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Magyar Kéménygyártó Kft.

Egy új kémény születése Szegeden

Magyar Kéménygyártó Kft.


A háztartási tüzelőberendezések ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Gondoljunk a túlnyomásos gázkazánokra, azokon belül is a kondenzációs kazánokra, de eszünkbe juthatnak a faelgázosító és a pellet-kazánok is. A tüzelőberendezések fejlődése a füstgázelvezetés módjában is jelentős változásokat eredményezett. A legjelentősebb változás az, hogy a tüzelőberendezések és a kémények kapcsolata egyre speciálisabb, szorosabb lett. Sokkal jobban kell illeszkednie a készüléknek és a kéménynek egymáshoz, mint a „gravitációs korszakban”. Ennek köszönhetően a családi házakban ma már minden készüléknek külön kéménye van, a társasházakban azonban továbbra is szükség van a közös használatú gyűjtőkéményekre. Ezek azonban éppen a leggazdaságosabban működő kondenzációs gázkazánok használatát nem teszik lehetővé.

A kondenzációs kazánok 40 – 80 °C közötti égésterméke jóval hidegebb, mint egy nem kondenzációs túlnyomásos kazán 120 °C körüli égésterméke. Egy közönséges „turbós” készülék aránylag meleg égéstermékét elég bejuttatni egy megfelelően nagy átmérőjű gyűjtőkéménybe, onnanmár „saját lábon”, azaz gravitációs úton távozik a szabadba. Tehát azok a gyűjtőkémények, amiketma „C” típusú, „turbós” készülékek égéstermékének az elvezetésére használunk, a közhiedelemmel szemben nem túlnyomásosak, hanem gravitációsak.

A kondenzációs készülék hidegebb égésterméke azonban gravitációs úton nem tud egy hasonló kéményből eltávozni, azt csak túlnyomással lehet a „szabadba tessékelni”. Ezért nem lehet kondenzációs készülékeket a közönséges turbós készülékek gyűjtőkéményére kötni. Amíg a kondenzációs készülékek nagyon drágák voltak, addig ez nem okozott gondot, mert a társasházak építésénél – költségkímélés miatt – nem volt igény kondenzációs gázkazánok beépítésére. Ahogy csökkentek a kondenzációs kazán árak, egyre inkább felmerült az igény a leendő tulajdonosok részéről a kondenzációs gázkazánok beépítésére. Az egyre erősödő igény miatt vált szükségessé az új típusú, túlnyomásos gyűjtőkémény kifejlesztése, amely lehetővé teszi a társasházi lakások számára is a kondenzációs gázkazánok használatát.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!