Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Márciusi számunk két fontos szakmai rendezvényre készült: a Hungarotherm kiállításra és a pécsi Pollack Expora. Mindkét rendezvényről rövid tájékoztatást adunk. Látogasson meg minket a Hungarothermen március 29. és április 2. között a D épület 203B standján!

A márciusi számot egy lektorált cikkel kezdjük, amelynek szerzői az 1990-es évek előtt jellemző családi ház típus, a Kádár-kocka üzemeltetésének és korszerűsítésének energiamegtakarítási lehetőségeivel kapcsolatos vizsgálataik eredményeit mutatják be dinamikus szimulációs épületmodelleken.

Ezt kettő, pécsi MSc hallgatók által írt cikk követi. Az első cikk szerzője annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatja be, amelynek tárgya a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, a C033-as tanteremben található hővisszanyerős szellőzőgép üzemeltetésének hatékonysága. Az általános közérzeti állapot vizsgálata során a tanteremben tartózkodó tanulók frissességét, feszültségét, fáradtságát és koncentráló képességét vizsgálták.

A második pécsi cikk témája a hőleadók teljesítményét leíró tényezők bemutatása. A hőleadók teljesítményét számos tényező befolyásolja, a szerzők ezeket vizsgálják a cikkben. A radiátorokkal és konvektorokkal szemben felállított műszaki előírásokat és követelményeket a német DIN EN 442 jelzetű szabvány alapján foglalják össze.

A szakmai kommunikáció a mai információs társadalom alappillére. Az épületgépészet szakterület sajátos vonása, hogy nagyon sok más műszaki területtől eltérően közvetlen emberi igényeket elégít ki. Az e területen kialakuló kommunikáció a marketing részeként segíti a termék és a márka megismerését. A szerző véleménye szerint ez a marketing kommunikáció előnyös az eladó számára, mert bemutatja az adott termék egyediségét, különlegességét és megkönnyíti az eladását.

Márciusi számunkban több cikk is foglalkozik a korszerű, nem fosszilis tüzelőanyagokkal üzemelő berendezésekkel. Olvashatunk a hajdu HPAW monoblokk kialakítású levegő-víz hőszivattyúkról, amelyek R32-es gázzal működnek, ami energiahatékonyságban jócskán felülmúlja a korábbi, R410A hűtőközeget és a globális felmelegedésre gyakorolt hatása is harmadannyi. A Daikin munkatársai bemutatják a korszerű, bivalens és monovalens rendszerekben alkalmazható hőszivattyúkat és a Daikin programját, amelynek lényege, hogy a hőszivattyús rendszerekben használt hűtőközeget a berendezések javítása, karbantartása után nem semmisítik meg, hanem egy regeneráló eljárás eredményeképp értékes alapanyagként visszakerülhet a gyártásba. Megismerhetjük a BIOKOPRI által forgalmazott faelgázosító kazánokat, pellet tüzelésű kályhákat és kazánokat, apríték tüzelésű kazánokat és a biomassza tüzelésű kazánokat. Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből Olvasóink ezúttal az ülőkáddal ismerkedhetnek meg.