Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Áprilisi számunkat a kombinált rendszerű, egyszerre fűtő és melegvizet előállító hőszivattyúkat értékelő cikkel kezdjük. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatói és oktatói három külföldi tanulmány megállapításait ismertetik. Bemutatják, hogy levegő-víz hőszivattyúk kiegészítő hőcserélővel történő ellátásával energiamegtakarítást lehet elérni.

Az okos szelepekről, okos meghajtókról szóló cikksorozatunk 2. részében a szerzők a pozíciószabályozást és a térfogatáram szabályozást értékelik. A szelepek „okossága” abban rejlik, hogy megválasztható és beállítható az adott feladathoz legjobban illeszkedő szabályozási mód, továbbá folyamatosan mérik és gyűjtik a hőfogyasztás számításához szükséges adatokat.

Következő szakmai cikkünk szerzője bemutatja az energia felhasználással összefüggő szén-dioxid kibocsátás alakulását a világon, és azokat az intézkedéseket, amiket a szén-dioxid kibocsátás korlátozására bevezettek, illetve terveznek. A kérdés azért nagyon fontos, mert az energia felhasználással összefüggő szén-dioxid kibocsátás gyors ütemben nő, és ezzel az extrém légköri jelenségek gyakoriságát idézzük elő.

A talajszonda konfigurációkkal foglalkozó cikkünk szerzője különféle szonda konfigurációkat kombinált a leggyakrabban használt fúrási átmérőkkel. Kimutatta, hogy a BHE (fúrólyuk hőcserélő) teljesítményére a szondacsövek közötti távolság növelése kedvező hatású egy adott konfiguráción belül. Módszere segítségével megtervezhető az optimális geometriai kialakítású BHE minden fúrólyuk átmérőhöz és konfigurációhoz.

Az angol nyelven közreadott cikkben arról olvashatnak, hogy a kiterjedt kutatások alapján a szennyvíz hővisszanyerését a legígéretesebb technológiának találták a használati melegvíz energiaszükségletének a csökkentésére. Előnye, hogy magas hőenergia megtakarítás érhető el anélkül, hogy az a felhasználói kényelem rovására menne.

Áprilisi számunkban beszámolunk a Construma kiállításról és felsoroljuk a CONSTRUMA és HUNGAROTHERM díjakat elnyert termékeket. Ezek közül részletesebben olvashatnak a HUNGAROTEHERM díjas Helios KWL Yoga Style 400 hővisszanyerős szellőztető berendezésről, amely magas hatékonysággal és energiatakarékosan biztosítja a megfelelő belső levegő minőséget. A bemutatott és szintén HUNGAROTHERM 2023 díjat nyert Belimo Energy Valve™ műszaki újdonsága abban rejlik, hogy egyetlen eszközben egyesíti az épületek, illetve ipari létesítmények hűtési és fűtési energiamérését, vezérlését, épületgépészeti beszabályozását.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal az ágymelegítőt mutatjuk be. Olvashatnak még a Grundfos MIXIT egységről és a Wavin energiahatékonysággal kapcsolatos közvéleménykutatásának eredményeiről. Hírt adunk a Debrecenben sorra kerülő Épületgépészeti Szakmai Napról és az Esztergomban júniusban látogatható DUNAGÁZ Konferenciáról.