Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Összevont november-decemberi számunk kiemelt témája az energiahatékonyság. Első cikkünk szerzői a villamosenergia-hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek méretezéséhez kidolgozott két terhelésillesztési mutató fogalmát vezetik be. Mindkét mutató a termelés és fogyasztás időbeliségének figyelembe vételével értékeli a rendszerek energiaáramait.

A következő cikk szerzői a direkt és indirekt evaporatív hűtési eljárások alkalmazását vizsgálják, amivel jelentősen csökkenthető a hagyományos hűtési rendszerek kiterheltsége. A szerzők bemutatják, hogy az indirekt hűtés hatékonyan illeszthető a komfort légtechnikai rendszerekhez. Az eljárás segítségével akár érezhető hűtési teljesítmény csökkenés is elérhető.

A fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások alkalmazása az építészetben is fontos szerepet kapott. Az építészek feladata, hogy olyan tereket, formákat hozzanak létre, amelyek illeszkednek a környezet adta adottságokhoz és lehetőségekhez. A szerzők a tervezett épületben a szél szívó hatását felhasználva segítik a szellőzést két magas kürtő segítségével.

A VI. Épületgépész Tervezői Konferencián elhangzott előadás alapján készült cikk szerzője kifejti, hogy a távhőhálózatok műszakilag, környezetvédelmi szempontból és gazdaságilag is nagy potenciált jelentenek az energiaszektor átalakulására. Kiemelt cél a távhőrendszerek utólagos modernizálása, hogy azok hozzájáruljanak a dekarbonizációs célok teljesítéséhez.

Angol nyelven közreadott cikkünk szerzői arról írnak, hogy az EPBD átdolgozott javaslata szerint a következő években minden új és meglévő épületnek el kell jutnia a nulla emissziós szintre. Az átdolgozási javaslat széles tartományban teszi lehetővé a primerenergia határérték meghatározását, de a rossz épületburok nem feltétlenül kompenzálható több napelemmel.

Beszámolunk az Épületgépészeti Múzeum 20. születésnapja alkalmából tartott ünnepi ülésről, ahol dr. Chappon Miklós, a múzeum igazgatója képek bemutatásával emlékezett az alapítás körülményeire és az elmúlt 20 év munkájára és kérésünkre bemutatja a múzeum létrejöttét, megemlít néhány különösen érdekes tárgyat és kiemelendő kiállítást.

Ezt követően fejlesztési eredményeket mutatunk be. A Grundfos bemutatja ENERGY CHECK szolgáltatását, ami segít az energia megtakarításában, mert átfogó képet ad a szivattyús rendszer villamosenergia-fogyasztásáról. A KE KELIT cikkében a felújításoknál, álmennyezet kialakításnál alkalmazható mennyezethűtési rendszerekkel foglalkozik, segítséget nyújtva a tervezés előkészítéséhez, a mennyezethűtési/fűtési rendszerek összehasonlításához. A Columbus Klímaértékesítő Kft. bemutatja a Fujitsu Airstage VRF rendszereket. Tanácsokat kapunk a tervezési szempontokkal és a könnyű kezelhetőséget biztosító távszabályozóval kapcsolatban. A Belimo olyan helyiségérzékelő tesztberendezést mutat be, amely segítségével kialakított eszközök nagy pontossággal és gyorsan képesek a környezeti körülmények érzékelésére és a berendezés szabályozására. A Lindab a tervezők, kivitelezők támogatására kifejlesztett méretező szoftvereket és applikációkat mutat be.

Híreink között beszámolunk az Országos Magyar Épületgépész Napok megnyitójáról, múzeumi sarkok avatásáról három szakképző iskolában és az Év Tervezője Pályázatra érkezett pályamunkák bemutatásáról, a díjak megállapításáról, valamint az MVM Csoport Debrecenben épített naperőművéről.