Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Júniusi számunk központi témája az energia hatékony felhasználásának kérdése. Első szerzőnk cikkében azoknak a kutatásoknak az eredményeit mutatja be, amelyek célja a hazai lakóépület-állomány olyan adatbázisának felépítése, ami alapul szolgálhat az energiaigény csökkentését célzó, az energiahatékonyságot javító intézkedések megtervezéséhez, valamint megújuló energiaforrások alkalmazásához.

A témához kapcsolódik a napelemmel termelt villamos energia helyben történő felhasználásának vizsgálata. Szerzőink megállapítják, hogy a villamosenergia-fogyasztásban jelentkező csúcsterhelések áthelyezésének kihasználásához szükséges a fogyasztási szokások és a felhasználói magatartás megértése, majd az épület használóinak befolyásolása, hogy akkor használják a villamos energiát, amikor a napelemek többlettermeléssel rendelkeznek.

A mások fontos téma júniusi számunkban a 28. DUNAGÁZ Konferencián elhangzottak bemutatása. Szerzőnk összefoglalást ad közre a konferenciáról, amelynek előadói a hazai és nemzetközi gáziparban az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat elemezték. A konferencia egyik központi témája a hidrogén gázipari megjelenése volt. Következő cikkünkben erről a kérdésről részletes véleményt olvashatnak. A kérdés azért lényeges, mert a zöld energiával előállított hidrogén földgázzal való keverése lehetőséget ad arra, hogy a nyáron megújuló energiával előállított és a gáztározókban tárolt zöld hidrogént télen a meglévő gázfogyasztó készülékekben használjuk fel. Kérdés azonban, hogy a meglévő, ma üzemelő gázkészülékek milyen mértékű hidrogéntartalom földgázhoz keverését viselik el? Erről fejti ki véleményét a szerző.

Angol nyelvű cikkünk szerzői azt vizsgálják, hogy a pandémiával, az éghajlatváltozással, valamint az emberi kényelemmel és egészséggel kapcsolatos legújabb fejlemények előtérbe helyezik a dinamika, a rugalmasság és az egyénre szabott igények egyidejű figyelembevételét és mérlegelésük milyen új perspektívákat kínál a technológia fejlődéséhez.

Ezeken a témákon kívül több érdekes hírt is közreadunk a júniusi számban. Olvashatnak arról, hogy a szakma az Épületgépész(et) szimbólum-javaslatokat nyilvánosan értékelte, majd meghívásos pályázat keretében grafikus művészek megtervezték a szimbólumokat. Ezeket közreadjuk. A döntésre a 2022. évi Tervezői Konferencián nyilvános bemutatás és szavazás után kerül sor.

Bemutatjuk a XII. Országos Kéménykonferencia résztvevők által megfogalmazott és elfogadott ajánlásait, amelyeket a Szövetség elnöksége továbbít az illetékesek felé.

Beszámolunk a XI. REHAU Szakmai Nap eseményeiről és tájékoztatjuk Olvasóinkat arról, hogy a Daikin Europe megkezdte új Kutató-Fejlesztő Központjának építését a belgiumi Ghentben, amely a Daikin portfóliójában található hőszivattyúk és kereskedelmi hűtési rendszerek fejlesztésének bázisa lesz. A Viega, amely idén ünnepli magyarországi fennállásának 30. évét, megnyitja új oktatóközpontját Budapesten, ahol a korszerű szereléstechnológia elméleti és gyakorlati képzésére kerül sor.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunk ebben a számunkban a sprinklerrel foglalkozik és sok szép példányt bemutatunk be.