Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

2022-es összevont első számunkat köszöntővel kezdjük, abból az alkalomból, hogy 70 éve, 1952 tavaszán jelent meg először az Épületgépészet című szaklap. Első főszerkesztője Macskásy Árpád professzor volt, aki magát az épületgépészet szót is elfogadtatta.

Macskásy professzorra emlékezik az Épületgépészeti Múzeum igazgatója is. A múzeum egy emlékszobával tiszteleg a professzor előtt, ahol többek között látható a fél méter hosszú logarléce, indexe, íróasztala, cégtáblája és cégbélyegzője.

Folytatódik a levegő hőforrású hőszivattyúk leolvasztási ciklusát vizsgáló cikksorozatunk. A szerzők laboratóriumi mérések segítségével vizsgálták a leolvasztási eljárásokat energetikai szempontból, valamint a kritikus időjárási körülmények esetén várható teljesítmény és teljesítmény tényező (COP) változást. A vizsgálat eredményeit mutatják be a cikkben.

Következő cikkünk szerzői, a Ventosus Kft. mérnökei a helyiséglevegő CO2 tartalmának vizsgálatát célzó munkájuk eredményeit mutatják be. Kiemelik, hogy ennek nagy jelentősége van az irodában dolgozó, kreatív szellemi munkát végző mérnökök életminősége, egészsége és munkavégzésük hatékonyságának megtartása, javítása szempontjából.

Olvashatnak a REHAU előregyártott modulokkal kialakított mennyezetfűtés, -hűtés fejlesztéséről. Az úgynevezett felületközeli (oBKT) kialakítás magas minőséget garantál. Az előszerelt panelek nagy előnye a rendkívül rövid kivitelezési idő, a minimális élőmunka igény, ami alacsony szerelői létszámmal gyors, szakszerű szerelést tesz lehetővé.

Következő cikkünk szerzői a légtömörség mérés fontosságát hangsúlyozzák. A mérés eszköze a Blower Door mérőberendezés, amellyel a szerzők a kérdés tanulmányozására vizsgálatot szerveztek és végeztek. A cikkben a mérés körülményeit és eredményeit mutatják be.

A REHVA Journalból átvett, angol nyelvű cikkünk szerzői a relatív páratartalom hatását elemzik, minek fontos szerepe van a COVID-19 pandémiával összefüggésben is. Az eddigi kutatások egyértelműen bizonyítják a szellőztetés fontos szerepét a levegőben lévő vírus koncentrációjának a szabályozásában.

A csövek hosszirányú hőtágulása örökzöld téma, mert a csövek vagy rögzítéseik törnek, kiszakadnak pozíciójukból. A KE KELIT cikkében a különböző megoldásokat, méretezési alapokat foglalja össze.

A fluortartalmú hűtőközegekről szóló F-gáz rendelet eredményeképpen a használt hűtőközegek visszanyerésének egyre gyorsuló igénye nagyon fontos szerepet játszik a berendezések karbantartási munkái során. A Daikin Chemical Europe elvégzi a használt hűtőközegek tisztítását, a visszanyert hűtőközegek tanúsítását és címkézését.

Bemutatjuk a Belimo Energy Valve™ és a hőmennyiségmérő új generációját, amely egyetlen eszközben tartalmazza a hőfogyasztásmérést, az energiaszabályozást és az IoT alapú számlázást.

Ugyancsak bemutatjuk a Helios KWL sorozatának gépeiben megtalálható, easyControls-nak elnevezett, beépített webszerveres vezérlést, amelynél vezetékes kapcsolattal, vagy egy router segítségével bármilyen okos eszközről egy böngészőből elérhető a készülék kezelőfelülete.

Következő cikkünk az LG Therma V termékpalettájára hívja fel a figyelmet, amellyel minden igény kielégíthető a lakások, családi házak teljes körű hűtési, fűtési, és használati melegvíz ellátása tekintetében.

Ebben a számban hírt adunk a Pollack Expo, a 12. Kéménykonferencia és a Construma rendezvényekről és megemlékezünk Mészáros Ferencről, elhunyt főszerkesztőnkről.