Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Márciusi számunkat egy kutatás eredményeinek bemutatásával kezdjük, amelynek témája a felhasználó-központú tervezés és üzemeltetés jelenlegi gyakorlatának felmérése volt. A kidolgozott kérdőív segítségével a kutatók felmérték az épülethasználók figyelembevételének mértékét a tervezési és üzemeltetési folyamat során. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy ma itthon a szimulációkkal támogatott felhasználó-centrikus tervezés még gyerekcipőben jár, aminek oka leginkább a megbízói oldal költségközpontú szemlélete.

Következő cikkünk szerzője azt vizsgálja, hogy az épületek tömörségének javulásával miként oldható meg az épületek szellőzése. A szerző véleménye szerint a légellátás kérdését akár „blower-door” vizsgálattal, akár egyéb méréseken alapuló ellenőrzéssel biztonságosan és a tényeknek megfelelően el lehet dönteni és biztonságos, környezettudatos megoldást lehet választani.

A kérdés kapcsolódik a tüzelőberendezések levegőellátásához is, ezért a cikk után olvasható a 12. Országos Kéménykonferencia programjának bemutatása. Ezt követi az április 6-10. közötti CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállításra invitáló felhívásunk.

Megismerkedhetnek a BME ÉPGET Tanszék Légtechnika laboratóriumában telepített Prihoda szövet légcsatornákkal, amelyek nemcsak kutatási célok megvalósításához alkalmazhatók, de a hallgatói mérések elvégzéséhez is nagy segítséget jelentenek. A szerzők bemutatják a szövet légcsatornák előnyeit.

A REHVA Jounalból átvett cikkünk szerzői három különböző relatív páratartalom hatását vizsgálták a beteg és a műtétet végző személyzet hőkomfortjára a norvégiai St. Olav kórház egyik műtőjében, visszakeveréses szellőzés mellett. Megállapították, hogy a termikus környezet elfogadható lehet a beteg számára eltérő relatív páratartalom mellett is, a műtétet végző személyzet azonban minden esetben melegnek érezte a belső környezetet.

Ezután a KE KELIT bemutatja a PP-RCT polipropilén csőrendszerét, ami azonos külső átmérőjű és falvastagságú csövek esetén egyidejűleg nagyobb nyomásnak, magasabb hőmérsékletnek áll ellen, hosszabb élettartam mellett. Az új generációs polipropilén rendszer használatával a felhasználói biztonság is jelentősen megnő.

A családi házak mellett ma már szállodák, irodaházak esetében is egyre gyakrabban jelenik meg beruházói igényként a hővisszanyerős szellőzési rendszer kiépítése. Az Aereco hővisszanyerős szellőző berendezései irányadóak lehetnek a megbízható és hatékony szellőzés kialakításában. Ezekre hívja fel a figyelmet szerzőnk.

Ahogy az F-gáz szabályozás kvótarendszere egyre szigorúbbá válik, az alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező hűtőközegek egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Egy adott berendezéstípusban alkalmazott hűtőközeg megválasztása összetett eljárás, aminek segítésére intenzív fejlesztési folyamat zajlik a Daikin K+F laborjaiban.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a motoros kompenzátort mutatjuk be. A bemutatott műszer az NDK-ban gyártott MK típusú motoros kompenzátor (kompenzográf), amely alkalmas volt helyszíni mérések lefolytatására is.

Beszámolunk a február 24-25-én megrendezett XV. Pollack Expo Szakmai Kiállításról és Konferenciáról. Az eseményen négy cég, köztük a BELIMO Automation GmbH képviselői vehették át a Pollack Expón való közreműködésért, a képzés támogatásáért a kar által alapított Pollack Expo Díjat.