Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Nyers Árpád - Dr. Garbai László

Hőszivattyúk kondenzátorában végbemenő gőzhűtés hőközlési tényezője

Dr. Nyers Árpád

adjunktus
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Dr. Garbai László

Prof. emeritus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság elnöke

Összefoglalás

A hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a kondenzátor. A kondenzátorban megy végbe a hűtőközeg cseppfolyósítása-kondenzációja, amely innen jut az adagolószelepbe, majd az elpárologtatóba. A kondenzátorban a kondenzáció mellett a kompresszorból kilépő túlhevített gőz hűtése is lejátszódik.

A gőzhűtés szükséges, de nem hasznos folyamat, mert ilyen módon a kondenzátorban átadott hőnek csak töredéke származik a gőzhűtésből, viszont nagy hőközlő felületet igényel. Ez a gőzhűtéses szakasz gőzoldali hőátadási tényezőjének nagyon alacsony értékével magyarázható. A szakirodalomban kevésbé tárgyalt témák közé tartozik, így kivizsgálásra szorul. Ennek érdekében méréseket végeztünk és a kapott eredmények alapján új hőközlési egyenletet állítottunk fel a kondenzátor gőzhűtéses szakaszára.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!