Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dodog Zoltán - Halász Györgyné dr., PhD, habil.

Az épülethatároló szerkezetek hőátadási tényezőinek elemzése

Dodog Zoltán

PhD hallgató, egyetemi tanársegéd
Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

Halász Györgyné dr., PhD, habil.

egyetemi docens
Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

Absztrakt

Az épületenergetikai számításokban fontos szerepet töltenek be a külső térelhatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezői, amelyek meghatározásához ismerni kell a belső és külső oldali hőátadási tényezők értékeit. A gyakorlati számítások során a hőátadási tényezők előírásokban rögzített értékeit alkalmazzák, ami legtöbbször kielégítő eredményt biztosít, de speciális esetekben – így például laboratóriumi méréseknél – szükség lehet ettől eltérő értékek alapul vételére is.

Ez a cikk összefoglalja a belső oldali hőátadási tényezők meghatározásának elméleti alapjait, és áttekinti az épületenergetikai területen azok meghatározására szolgáló kísérleteket, kiemelten kezelve a síklapokkal határolt falszerkezeteket, és nagyobb hangsúlyt helyezve a belső oldali hőellenállásra. Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy mely tényezők befolyásolják a hőátadás intenzitását, és milyen mértékű a hatásuk a szerkezet hőátbocsátási tényezőjére.

Kulcsszavak: épület, külső határolószerkezet, hőáramlás, hővezetés, hősugárzás, konvekció, hőátadási tényező

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!