Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Októberi számunkat a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén a közelmúltban befejezett és jelenleg is folyamatban lévő épületgépészeti kutatási munkák és eredményeik bemutatásával kezdjük. A tanszék oktatói közül az elmúlt 10 évben nyolcan szereztek tudományos fokozatot. A tanszék munkájához kapcsolódik az idei Kutatók Éjszakája rendezvény bemutatása, amelynek keretében az érdeklődők meglátogatták a tanszék laboratóriumait, megismerkedtek az érdekes mérőállásokkal és hasznos információkat kaphattak szakmai kérdésekben.

A REHVA Journal-ból átvett, angol nyelvű cikk bemutatja azt a tervezési folyamatot, amelyet egy 20 lakásos komplexumban, a „Vistamadera apartments” tervezésénél alkalmaztak, hogy fenntartható, kényelmes és energiahatékony lakások épüljenek. A holisztikus tervezés a különböző tudományágak együttműködésével valósult meg.

Az elmúlt egy hónapban több fontos és érdekes szakmai rendezvényre került sor, amelyekről beszámolunk. Az Épületgépész Tervezői Konferencián az energiahatékony épületek megteremtésének kérdéseiről hangzottak el előadások, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét. A rendezvény alkalmat biztosított a szakma szereplőinek kötetlen szakmai konzultációjára is. A konferencián elhangzott egyik előadás szerzője cikkünkben összefoglalta a magyar földgázpiac elmúlt néhány évben bekövetkezett változásait és a hazai felhasználás területeit mutatja be, adatokkal alátámasztva a felhasználás mértékét.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) szervezésében két szakmai napot is rendeztek a közelmúltban, amelyekről szintén beszámolunk. Az elhangzott előadások alapján bemutatjuk az EXANDAIR textil légcsatornát és tájékoztatjuk Olvasóinkat a tervezett fejlesztésről. Egy másik előadás a szellőzéssel elérhető költségcsökkentés lehetőségét vizsgálta. Az előadásban bemutatott számításokat cikkben adjuk közre.

Beszámolunk a hazai kályhás-kandallós ipartestület, a MACSOI éves őszi találkozójáról és az ott elhangzott érdekes előadásokról is.

Ebben a számunkban is több érdekes, az energetikai hatékonyságot szolgáló és biztosító korszerű berendezést és megoldást mutatunk be. Olvashatnak nagyméretű kompakt hővisszanyerős szellőztető berendezésekről, a fejlett automatizálás vezérlést is alkalmazó felületfűtési rendszerek kialakítási kérdéseiről, hőszivattyús rendeszerekről és a TQD központi porszívó előnyeiről.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a gáztűzhelyekkel, a gázvasalókkal és a gázos vasaló előmelegítőkkel ismerkedhetnek meg. A Múzeum kihelyezett tárgyaiból Pécsett, a PTE Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszékén múzeumi sarkot alakítottak ki, amelynek anyagából szerzőnk öntöttvas radiátorokat mutat be, amelyek 120 évvel ezelőtt a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium számára készültek.

Októberi számunkban híreink között olvashatnak az OMÉN 2022 rendezvényeiről és az Év Emberei 2022 Pályázaton díjazottokra november 12-ig tehető szavazásról.