Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Július-augusztusi összevont számunkban a fenntarthatóság épületgépészeti kérdései adják a témát, ami egyébként az Épületgépész Tervezői Konferencia mottója. A konferencia programját megtalálják számunkban is.

Lapunkban az egyik témakör a személyre szabott szellőztetés. Szerzőink bemutatják a hazai munkacsoport által kidolgozott megoldást, ami az egyén komfortigényeit a WELL Building Standard előírásai szerint támogatja és ennek révén a felhasználó frissebb és egyénileg jobban szabályozható levegőhöz jut. Ehhez a cikkhez kapcsolódik a REHVA Journalban megjelent cikk másodközlése, amelynek szerzői a helyi igényeknek megfelelő szellőzést mutatják be, ami a jövőben egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, az energiatakarékosság, a megfelelő komfort és egészség biztosítása érdekében. Az energiatakarékos szellőztetés témához kapcsolódik a Kamleithner Budapest Kft. beépített webszerveres easyControls 3.0 vezérlését bemutató cikkünk.

A környezeti erőforrásokkal is fenntartható módon kell gazdálkodnunk. Nem folytathatunk tartósan olyan tevékenységeket, amelyek felélik ezeket az erőforrásokat és így van ez a vízzel is. Szerzőnk a szürkevíz hasznosítás szemléltetésére bemutat egy nagyon igényes tisztítási technológiát, valamint egy budapesti irodaház szürkevíz rendszerének felépítését és működési elvét.

A következő témakör, ami a fenntarthatósághoz kapcsolódik, a hőszivattyús technológia alkalmazása. Európában felgyorsult az a folyamat, amelynek célja, hogy az EU karbonsemlegessé váljon 2050-re. Az épületek emissziójának visszafogásához a hőszivattyúk jelentik a fenntartható, kiforrott, már rendelkezésre álló fűtési technológiát. Szerzőnk bemutatja azokat az európai és hazai irányelveket, amelyek az üvegházhatású-gáz kibocsátás csökkentésének eszközeit tartalmazzák. A témához kapcsolódó cikkünkben olvashatnak az olasz Galletti cégcsoport fejlesztéseiről, amely során a gyártó a folyadékhűtők hőszivattyús változatait kiterjesztette egészen 1100 kW-os nagyságig és ezekben az alacsony GWP értékű R-454B hűtőközeget alkalmazza.

Az energiahatékonyság növelése több fejlesztő célja. Szerzőnk bemutatja a Splendid Design Kft. által forgalmazott TQD Ventilus szellőztető rendszereket. A Siemens Building Products a csak ott, csak akkor, csak annyi energia betáplálás elvének megfelelő működtetéshez olyan gyárilag előkészített megoldás sablonokat kínál, amelyek önmagukban is működőképesek, de egyben szerves részei lehetnek egy komplex rendszernek is. A fűtési költségek csökkentéséhez a Resideo kínál megoldásokat, amelyekről cikkükben olvashatnak. A Danfoss Heating Solutions megoldásai, a PICV (nyomásfüggetlen) szelepek az épületüzemeltetés számára nyújtanak aktív segítséget az energiafelhasználás optimalizálásában. Olvashatnak a KAN-therm Press rendszerről is, amelynek legnagyobb előnyei közé tartozik az univerzális felhasználhatóság, valamint a rendkívül magas minőségű kivitelezés.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal olyan szerszámokat és eszközöket mutatunk be, amiket a kéményseprők használtak munkájuk során.

Hírt adunk arról is, hogy július 9-én a kari évzárón első alkalommal adtak ki mesterszakos diplomákat épületgépészeknek a Pécsi Tudományegyetemen.