Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

Június 7-8-án rendezik meg a 28. Dunagáz Konferenciát és Kiállítást, ahol lapunk is ott lesz. A konferencia témájához kapcsolódva első cikkünk szerzője összefoglalja azokat a változásokat, amelyek az épületgépész mérnökök számára fontosak munkájuk során gázberendezés tervezésekor. Bemutatja a tervezői felelősség körében bekövetkezett változásokat és ír a gázfogyasztó készülékek cseréjével kapcsolatos kérdésekről. Felhívja a figyelmet a Gázipari Szakági Műszaki Előírások (SZME-G) megjelenésére és elérhetőségére. Következő cikkünk szerzője bemutatja a világ primer energia felhasználásának alakulását az elmúlt években és statisztikai adatokkal alátámasztja a kőolaj, a földgáz, a szén, a nukleáris energia, a villamos energia és a megújuló energiahordozók felhasználását a világ nagyobb országaiban és hazánkban.

Angol nyelvű cikkünk szerzői a „személyre szabott” belső hőmérséklet beállításokkal elérhető energiamegtakarítás vizsgálatának eredményeit mutatják be. A szerzők egy svájci, egyterű iroda esetében hasonlítják össze a helyiség foglaltságán alapuló, dinamikus fűtési profilokkal és a gyakorlatban használt, a szabványok szerint megállapított statikus alapjelekkel elérhető energiafelhasználást.

Beszámolunk arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata a Solar Decathlon Europe 2022 Versenyre a kiírásnak megfelelően megújuló energiahordozókra alapozva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezte meg és építette elő azt különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóházat, amelyet Pécsett bemutattak.

Az MN6 Energiaügynökség ügyvezetője az ingatlanbefektetési és fejlesztői szektor értékelésével kapcsolatos mutatókat elemez. Az ESG azt mutatja meg, hogy az adott cég mennyire károsítja a környezetet a tevékenységével, tehát ingatlanfejlesztői tevékenység esetén például az épületeivel. EU Taxonomia rendelet azokat a kritériumokat tartalmazza, amelyek alapján a cégek tevékenysége, illetve az ingatlanok fenntarthatónak vagy egyszerűbben „zöldnek” minősíthetők.

Beszámolunk arról, hogy a MMK Épületgépészeti Tagozata tavaszi kihelyezett elnökségi ülést tartott Veszprémben, amelyen a tanácskozást szakmai programok egészítették ki, így a tervező a résztvevőknek bemutatta a Veszprém Városi Sportuszodát és annak gépészeti rendszereit, amit lapunkban is közread.

Cikket adunk közre a hőszivattyúk energetikai hatékonyságát befolyásoló tényezők elemzéséről, mint a helyesen megválasztott paraméterek, a megfelelően méretezett csőhálózat, a hőszivattyú és a hőleadó rendszer térfogatáram-igényének összehangolása.

Két új fejlesztési eredményről is olvashatnak, így a RAUSILENTO lefolyórendszerről, amely épületen belül alkalmazható szennyvízelvezető, csapadékvíz-ejtővezeték és szennyvízátemelő nyomóvezeték, valamint a STEELOX többrétegű csőrendszerről, amelynek anyagkombinációja rendkívüli rugalmasságot biztosít a csőnek, mindezt a legkedvezőbb higiéniai tulajdonságok mellett.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunk ezúttal azt a tűzjelző kolompot mutatja be, amely a Szegedi Kötélgyárban szolgált sokáig.