Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

Üvegházak energiahatékonysági kérdései földrajzi helyzetük és tájolásuk függvényében (angol nyelvű)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Bordun, Maryna - Savytskyi, Mykola - Babenko, Maryna - Rabensiefer, Roman

Üvegházak energiahatékonysági kérdései földrajzi helyzetük és tájolásuk függvényében (angol nyelvű)

Bordun, Maryna


Prydneprovska State Academy of Civil Engineering and Architecture, Department of Reinforced Concrete and Masonry

Savytskyi, Mykola


Prydneprovska State Academy of Civil Engineering and Architecture, Department of Reinforced Concrete and Masonry

Babenko, Maryna


Prydneprovska State Academy of Civil Engineering and Architecture, Department of Reinforced Concrete and Masonry; Slovak Technological University in Bratislava Department of Building Construction

Rabensiefer, Roman


Slovak Technological University in Bratislava Department of Building Construction

Absztrakt

A szerzők kutatásukban az üvegházak üzeme során elérhető energiamegtakarítási lehetőségeket vizsgálták. A talaj állandó hőmérsékletét, valamint a napenergia hasznosítását találták kulcsfontosságúnak ahhoz, hogy az üvegház hőellátása energiahatékony módon valósuljon meg. A tanulmányban az üvegház optimális elhelyezkedésének kérdését is vizsgálták, amelynek célja, hogy az épületburok hőveszteségét a minimumra csökkentsék, miközben a lehető legnagyobb mértékben hasznosítható marad a napenergia.

Az épületburokra végzett hőveszteség számításokat, valamint szoláris nyereségeket három lehetséges épület-kialakítás esetére mutatták be. Eredményeik szerint a vizsgált kialakításokkal Ukrajnában 8 hónapon keresztül lehet az üvegházat energiahatékony módon működtetni, míg a fennmaradó, téli hónapokban megoldásként kiegészítő fűtés szükséges a hőveszteségek fedezésére.

A szerzők közül Maryna Babenko előadással szerepelt az OMÉN 2019 Oktatás Napja PhD szekciójában. Ennek alapján kerestük meg, hogy kutatási eredményeit mutassa be olvasóinknak.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!