Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2024

Áprilisi számunkat lakóépületek épületgépészeti rendszerének szén-dioxid kibocsátásával kapcsolatos kutatás eredményeinek bemutatásával kezdjük. Kutatásuk során a szerzők húsz családi ház koncepció esetében azt vizsgálták, hogy lakóépületek épületgépészeti rendszereinél milyen szén-dioxid kibocsátással lehet számolni. A vizsgálat eredményei szerint a pelletkazános rendszerek mutatkoznak jelenleg a legjobbnak, amelyeket a hőszivattyús rendszerek követnek, jóval kisebb kibocsátással, mint a gázkazános rendszerek.

Napjainkban előtérbe került a hidrogén bekeverése a földgázba. A Miskolci Egyetem kutatói egy tolózár áramlástani vizsgálatát végezték el hidrogén közegben. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a hidrogén az elzáró szerelvényekben kialakuló áramlást, összehasonlítva a metánnal. Az eredmények azt mutatják, hogy a két gáz között fennálló kis áramlási eltérések miatt a vizsgált tolózár alkalmazható hidrogén esetében is.

A hidrogéntechnológia jellegzetességeit bemutató könyvre hívja fel a figyelmet következő cikkünk szerzője. A könyv részletesen foglalkozik a hidrogén előállítás legérdekesebbnek tekinthető eljárásával, a víz elektrolízissel. A hidrogén szállításáról és tárolásáról is részletes információkat kapunk. A könyv külön fejezetben vázolja fel a jövő hidrogén alapú gazdasága kialakulásának egyes múltbeli és jövőbeni lépéseit.

Angol nyelvű cikkünk szerzői annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatják be, amelynek témája a szellőzés hatásának vizsgálata volt a levegőben terjedő fertőzések kockázatára. Az  elemzés eredményei azt mutatják, hogy a megnövelt légcsere jelentős hatással van a levegőben terjedő vírusfertőzés kockázatának a csökkentésére, azonban a legjobb szellőztetési mód mellett is 30% volt annak a kockázata, hogy legalább egy személy megfertőződik a SARS-CoV-2 Omicron variánssal.

Beszámolunk a Pécsett megrendezett VI. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferenciáról. A konferencia előadásai szerint a fejlesztések eredményeit mielőbb át kell ültetni a gyakorlatba, az üzemeltetési tapasztalatoknak meg kell jelenni a tervezésben, kivitelezésben.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiről szóló sorozatunkban ezúttal arról az előadásról olvashatnak, amelyben a múzeum igazgatója az építészeket tájékoztatta az épületgépészet megnövekedett fontosságáról és múltjáról. Az előadásban a Múzeum több érdekes kincsét mutatta be, majd megemlékezett az éppen 120 éve született Dr. Dr. h. c. Macskásy Árpád professzorról.

Közreadjuk a 30. DUNAGÁZ Konferencia meghívóját. A konferencia fő témája az lesz, hogy milyen jövő vár a hazai gáziparra az EU klímavédelmi intézkedései következtében.

Beszámolunk a Pollack Expóról, amelynek fő témája a smart home volt. Hol tart ma az okosotthonok fejlesztése és mit hozhat a jövő? Többek között ezekről volt szó a Pollack Expo szekcióelőadásain és kiállítási tereiben.

Bemutatjuk az ACO Publik X hőcserélős zuhanyfolyókát, amelynél az elhasznált vizet nem közvetlenül a csatornarendszerbe vezetik, hanem egy hőcserén keresztül halad át.

A Vass Acélcsarnok Kft. megoldásaival nehezen mozgatható vagy nagytömegű darabok megmunkálására is van mód.

Olvashatnak a Wilo Ecolution Award elismeréséről és Wilo Select 5 digitális szivattyú-tanácsadójáról.