Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2024

Márciusi számunkat a beszabályozó szelepek mérési pontosságával foglalkozó cikksorozatunk befejező, harmadik részével kezdjük. A cikkben a szerző bemutatja azt a mérést, amely során egy kiválasztott szelepen vizsgálta a pontosságot befolyásoló tényezőket.

Következő cikkünk szerzői annak a kutatásnak az eredményeit mutatják be, amely során modellek segítségével szimulálták az épületek fűtési energiaigényét, figyelembe véve az elmúlt különböző időszakokra jellemző határoló szerkezeteket. Összehasonlították az állandó és szakaszos üzemű fűtési módokat annak érdekében, hogy megvizsgálják megtakarítási potenciáljukat.

Ezt követően olvasóink több fejlesztési eredménnyel ismerkedhetnek meg. Bemutatjuk a Helios KWL® 890-et, amely nagyobb családi házak, irodák, kereskedelmi egységek, óvodák, rendelők szellőztetésére alkalmas, nagyteljesítményű hővisszanyerős szellőztető berendezés, a beltéri levegő minőségének javítására maximális energiahatékonyság mellett. Olvashatnak a hajdu berendezéseiről, amelyek melegvízben tárolják az energiát, jóval kisebb anyagi ráfordítással. Hatékony megoldást jelentenek a hajdu hőszivattyús bojlerek, amelyek segítségével kisebb villamos energia igénnyel tudunk hőenergiát tárolni.

Bemutatjuk a Soproni Egyetemen megvalósult biomassza kazánházat, amelybe a BIOKOPRI Kft. szállította, telepítette a komplett kazánrendszert, valamint a füstgázkezelő egységeket. Egy ehhez hasonló fűtőmű létesítése kiváló alternatíva lehet csarnokok, közintézmények, irodaházak, vagy bármilyen nagyobb hőszükséglettel rendelkező rendszer fűtéskorszerűsítésére.

Két fontos szakmai rendezvényre került sor a közelmúltban, amelyekről beszámolunk. Az egyik a MACSOI tavaszi szakmai találkozója volt, ahol az előadók többek között a megváltozott épületenergetikai rendeletről, a régi fűtési rendszerekhez kapcsolható hőszivattyúkról, a tradicionális és innovatív vályog felhasználhatóságáról, a nyitott és zárt égésterű fatüzelésű berendezésekről szóltak.

Kaposváron február végén rendezte meg a Kéményjobbítók Országos Szövetsége a 13. Országos Kéménykonferenciát, amelyről szintén beszámolunk. Az előadások témája többek között a levegőtisztaság-védelem, a tervező együttműködése a kéményseprővel, a kéményméretezés, vagy a gázösszetétel változásainak a kéményáramkör üzemére gyakorolt hatásai voltak. Előadásokat hallhattunk a kéményseprő-ipari tevékenységet végző szakemberek tapasztalatairól. A cikk beszámol Macskásy professzor csurgói emléktáblájának megkoszorúzásáról.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a WC csésze elszívására alkalmas berendezést mutatjuk be.

Több szakmai hír is helyet kapott ebben a számban: olvashatnak a Construma rendezvényről, a Pollack Exporól, A Magyar Épületgépészeti Szerelőipar Története című kiadvány megjelenéséről.