Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

L. Szabó Gábor

Parabolikus napkollektorral működtetett abszorpciós hűtőgép elemzése

L. Szabó Gábor

egyetemi tanársegéd, okleveles létesítménymérnök
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

 Absztrakt

Az átlagemberek az épületekkel szemben egyre magasabb komfort-elvárásokat támasztanak. Ezeket a megnövekedett elvárásokat fedező gépészet energiaigényesebb. A legjelentősebb változás az utóbbi években a hűtési rendszereknél tapasztalható. Az épületek hűtésére fordított energiamennyiség jelentősen nő. 

Az abszorpciós hűtők – szemben a kompresszoros hűtőgépekkel – lehetőséget biztosítanak hulladékhő és megújuló energiaforrások integrálására. Jelen cikkben a napenergiával működő kis teljesítményű abszorpciós hűtőgépek egy elméleti modelljét mutatom be. A hűtőgép hőigényét parabolavályús napkollektorokkal termelt energiával fedezem.

Kulcsszavak: parabolavályús napkollektor, hidegenergia, abszorpciós hűtőgép

Bevezetés

Klimatizálás nélkül a mai világunkban nyáron szinte már elképzelhetetlen az élet. A hőségriadók egymást érik, az emberek hűtött irodákból hűtött bevásárlóközpontokba mennek, majd az otthon klimatizált kényelmébe menekülnek. A termodinamika második főtételének a (látszólagos) megfordítását, vagyis a hűtést létrehozni energiaigényes folyamat. Ezért szükséges minden olyan folyamatot vizsgálni, amely elősegíti a hűtőgép hatékonyabb energiafelhasználását.

A folyamatosan növekvő hűtési igényeinket jellemzően elektromos árammal működő kompresszoros hűtőgépekkel fedezzük. A működtető elektromos áramot legtöbbször fosszilis energiahordozóból állítjuk elő, amivel tovább melegítjük a Földet, és ezáltal növeljük a hűtési igényeket. Ebből az ördögi körből az egyik kitörési pont az lehet, ha hőenergiával működő abszorpciós hűtőgépeket használunk.

Ezeket a készülékeket működtethetjük hulladékhővel vagy megújuló energiaforrásokkal is, például napenergiával.

Derülátón mondható az, hogy a napenergiával működő abszorpciós hűtőgép megoldja a komfort hűtés egyre növekvő igényét. De a kérdés ennél jóval összetettebb. Az abszorpciós hűtőgép tartósan nagy mennyiségű és magas hőmérsékletű (≈ 90 °C) fűtőközeget igényel. Ezt a leggyakoribb kollektor (a sík és a vákuumcsöves) típusokkal nem tudjuk mindig biztosítani, amelyekkel meg igen, azok bekerülési ára magas. A szintén drága abszorpciós hűtő mellett ez nem a legjobb döntés. Az egyszerű és olcsó sugárzást koncentráló napkollektorok viszont alkalmasak lehetnek a feladatra. Jelen cikkben vizsgálom a sugárzást koncentráló parabolavályús napkollektorok és az abszorpciós hűtők kapcsolatát egy mintarendszeren keresztül.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!