Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Vörös Szilárd

Fejfájás ellen Kalmopyrin®? Nem minden esetben!

Vörös Szilárd

műszaki és oktatási vezető
IMI Hydronic Engineering

A hidraulikai beszabályozásról és hibadiagnosztikáról már igen sokat írtunk, mégis az e cikkek alapjául szolgáló jelenségek kiapadhatatlan forrást biztosítanak az újabb tanulságos történetek megírására. A hidraulika beszabályozás és hibadiagnosztika alapja a pontos nyomáskülönbség-mérés, és az ebből levonható megfelelő következtetések. Azonban hidraulikai rendszereink működési rendellenességei gyakran nema beszabályozatlan nyomáskülönbségekből, hanem a nem megfelelően beállított és karbantartott nyomásviszonyokból erednek. Hogy mégis mi az összefüggés a kettő között? Remélhetőleg a cikk elolvasása után kiderül.

Hidraulikai beszabályozatlanság?

Egy épület fűtési gondjai gyakran vezethetők vissza a hidraulikai beszabályozatlanságra. A jelen cikkben szereplő irodaház üzemeltetője is ezért keresett meg bennünket, mondván, hogy biztosan beszabályozatlan a fűtési fan-coil-os hálózat, mivel a bérlők fáznak. Az épület a 2000-es évek közepén épült, az irodák fűtését-hűtését négycsöves fan-coil-os rendszer hivatott ellátni, azt kell mondanom, hogy kevés sikerrel. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy „A+” besorolású irodaházban nem elegáns – bár kétségtelenül hatékony és gyors – a bérlők fűtési panaszainak megoldását olajfűtésű radiátorokkal orvosolni (1. ábra). Mivel az olajfűtésű radiátorok csak tüneti kezelést jelentettek, az üzemeltető igyekezett rájönni, hogy mi lehet az oka az alulfűtött helyiségekben jelentkező elégtelen fűtési teljesítménynek. Ezt a hidraulikai beszabályozatlanságban vélte megtalálni, jóllehet annak idején az épület beszabályozását elvégezték.

1. ábra: „A+” besorolású irodaház gépháza. A háttérben a kiegészítő fűtésre (!) szolgáló olajradiátorok csomagolásai

Mivel miden egyes fan-coil készüléknél volt egy-egy Tour & Andersson típusú TBV-C szabályozó/beszabályozó szelep, ezért nem tűnt lehetetlen feladatnak a korábbi beszabályozási értékek ellenőrzése. Az épület leghidegebb irodáiban végzett nyomáskülönbség- és térfogatáram-mérések után azt lehetett mondani, hogy az évekkel ezelőtt beállított beszabályozási értékek többé-kevésbé rendben voltak, jóllehet a mért értékek pontosságáról nem voltunk teljesen meggyőződve. Annak ellenére sem, hogy a Tour & Andersson legújabb, TA-SCOPE típusú beszabályozó mérőkomputere (2. ábra) már kis nyomáskülönbség (1–2 kPa) mellett is igen pontosan mér. Az elbizonytalanodás oka a nagyon ingadozó nyomáskülönbség, illetve térfogatáram volt.

2. ábra. TA-SCOPE. Megfelelő kézben hatékony hibadiagnosztikai eszköz

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!