Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 3. szám

Hozzászólások

Társasházak fűtés-korszerűsítése, gyűjtőkémény átalakítással

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Magyar Kéménygyártó Kft.

Társasházak fűtés-korszerűsítése, gyűjtőkémény átalakítással

Magyar Kéménygyártó Kft.


A legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések égéstermékének elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények). Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtéskorszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó Kft. által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők. Kivitelezhetőség szempontjából különböző a helyzet a két említett gyűjtőkéménytípus esetében.

Termofor gyűjtőkémények jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatók, ahol az egyes lakások használati melegvíz-ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölött lévő lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba. A vízmelegítők fő problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a közös kémény pedig csak fokozza ezt a balesetveszélyt. A konvektorok problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hőt. Ennek következtében egészségtelenek (égetik a port), gazdaságtalanok (melegen távozik a füstgáz), nem kellemes a komfortérzet, az oldalfali kivezetés pedig károsítja a környezetet.

Termofor gyűjtőkémény

 

A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését:
1. Kémény átalakítás. Aránylag kis költséggel, kevés
    bontással, rövid idő alatt elkészíthető.
2. Készülékcsere. A régi gáz-vízmelegítő készülékeket
    le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.
3. Központi fűtés kialakítása. A konvektorok cseréje
    radiátorokra, központi fűtés szerelési munkák
    elvégzése.

 

További részletek lapunk 2016/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!