Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Gáti György

A változó hűtőközeg áramú, direkt elpárolgású hőszivattyús rendszerek alkalmazási kérdései

Gáti György

okleveles épületgépész mérnök
LG Electronics Magyar Kft.

Az idén is megrendezték az LG Electronics Mérnöknapot, a Magyar Mérnöki Kamara által akkreditált egész napos konferencia keretében. A továbbképzés alatt a résztvevők megismerkedhettek a direkt elpárologtatós rendszerek alkalmazhatóságával, a tervezést – kiválasztást támogató CAD alapú szoftverrel, az energetikai szimulációval, valamint megvalósult projektekkel. A következő cikk a konferencián elhangzott előadás alapján készült.

A címben szereplő rendszerek közös tulajdonsága, hogy hőszivattyús kivitelűek, választható hőforrással illetve nyelővel, ami lehet levegő vagy víz – talajhő, felszíni víz, kút. A hőleadó, szekunder oldal szintén szabadon választható: levegő vagy víz hőhordozó, a megoldáshoz illeszthetően.

Magyarországon a hőszivattyús elven működő fűtő/hűtő berendezések elterjedése nehezen indul és sajnos az elterjedés le is lassult. Több szinten szükséges a meggyőzés, mind a beruházói, mind a tervezői oldalon.

A hőszivattyú még ma is sokak számára különleges technológiát jelent, amelynek megbízható üzeme, alkalmazási tartománya számos esetben még a szakemberek számára sem elég meggyőző. Az első alkalmazások és kísérletek óta eltelt időszakban (az elmúlt mintegy 40 év alatt) a berendezések jelentős fejlődésen mentek keresztül, mind a beépített elemek, mind a felhasznált anyagok valamint alkalmazott hűtőközegek tekintetében.

Környezetvédelmi szempontból a jelenleg alkalmazott hűtőközegeknek ózonkárosító hatása nincs, nem jelentenek tűz- és robbanásveszélyt, nem mérgezőek és ezen kívül optimálisan viselkednek a hűtő körfolyamat teljes egészében (COP, volumetrikus hatásfok, olajforgalom stb.).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!