Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2024

A lap szeptemberi számát az épületek légtömörség méréssel végzett minőségellenőrzését tárgyaló cikkel kezdjük. A szerzők véleménye szerint ma indokolatlanul kevés szó esik arról, hogy maga az épületburok vajon mennyire hozza az elvárt (tervezett) légtömörségi követelményeket. A szerzők a légtömörség mérést tárgyalják, de a termovíziós mérési módszert is érintik.

Következő cikkünk szerzője áttekintést ad a háztartások energiafelhasználásáról, jelenlegi energiahelyzetéről és a kilátásokról. A szerző a feldolgozott statisztikai adatok alapján megállapítja, hogy sem a primer energiafelhasználásban, sem a végső energiafogyasztásban nem figyelhető meg érdemi változás az utóbbi években. Táblázatokkal szemlélteti a különböző tüzelőanyagok fogyasztásának alakulását.

Harmadik cikkünk szerzője a 2022/23-as fűtési szezon előtt magyarországi lakóépületekben végzett felmérés eredményeit elemzi, a szabványos és a valós épülethasználat közötti eltérésekre összpontosítva. A vizsgálat feltérképezi a lakóépületek és az energiafogyasztási szokások eltérő jellemzőit és pontosabb épülethasználati adatokat ad épületenergetikai számításokhoz.

Előző számunkban közreadtuk Mazzarella professzor cikkének első részét az Épületenergetikai Irányelv (EPBD) legújabb változatával kapcsolatban. A most megjelenő 2. részben a szerző bemutatja a megújuló és a nem megújuló primerenergia tényezőket és egy példán keresztül ezek számítását. Az új EPBD-ben a minimum követelményeknek való megfelelésnél, valamint az épületenergetikai tanúsítványok besorolásánál a teljes primerenergia mutatót kell használni a nem megújuló primerenergia mutató helyett.

Szeptemberi számunkban több fejlesztési eredménnyel, újdonsággal ismertetjük meg Olvasóinkat. Bemutatjuk a Grundfos innovatív beállítási funkcióval kiegészített MIXIT keverőköri megoldását. A funkció először teszi lehetővé, hogy a keverőkör közvetlenül szabályozza a fűtési vagy hűtési forrást. Ugyancsak bemutatjuk a Belimo új, motoros pillangószelepeit, amelyek alkalmasak nyit-zár, átváltási, keverési és osztási feladatokra is. A rugalmasságot növeli a futási idő állíthatósága.

A nagy nyári páratartalom jelentős kihívást jelent a beltéri komfortérzet szempontjából, különböző egészségügyi és szerkezeti problémákhoz is vezethet, beleértve a penészesedést. Szerzőnk vizsgálja a páraforrásokat, a hűtés hatását és a páratartalom csökkentését szellőztetéssel.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a felső WC tartályokról esik szó és szerzőnk sok szép láncos lehúzót mutat be.

Tájékoztatást adunk közre az Országos Magyar Épületgépész Napokról és felhívjuk a figyelmet a Tervezői Pályázatra. Ugyancsak tájékoztatunk a REHVA által az egyetemi hallgatóknak kiírt Egészséges Épületek Tervezési Versenyről és beszámolunk a MÉGSZ szervezésében sorra került Megújuló Energia Szakmai Napról.