Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Szilvágyi Zsombor

A hangcsillapítókról és hangcsillapításról egy kicsit másképp

Szilvágyi Zsombor

mérnök tanácsadó, épületgépész mérnök
Schako Kft.

Tapasztalataim szerint, amikor egy műszaki ember meghallja a hangcsillapító szót, első pillanatban egy kör- vagy négyszög keresztmetszetű, méretes légtechnikai hálózati elem jut eszébe. Általában a légkezelő berendezések előtt és/vagy mögött találjuk ezeket, hogy a ventilátorok működése során keletkező áramlási zajokat csökkentsék, ezáltal védve a környező és ellátandó területeket. Írásomban három olyan példát szeretnék bemutatni, amikor létjogosultsága van a hangcsillapításnak, azonban a gyakorlatban mégis ritkán alkalmazzák.

Először a térfogatáram-szabályozókat tekintem át. Tudjuk, hogy egy modern, kellő körültekintéssel megtervezett és kivitelezett légtechnikai rendszer nem működhet szabályozó berendezések nélkül. Ezekre azért van szükség, hogy a befúvó és elszívó egységekre minden esetben a szükséges légmennyiség jusson a megfelelő nyomásviszonyok mellett, így biztosítva amegkívánt légállapotot a szellőztetett helyiségben.

A kellemes komfortérzetet nagymértékben meghatározza a bent tartózkodókat körülvevő zajterhelés is. A tervezők az anemosztátok kiválasztása során általában kellő figyelmet fordítanak az akusztikai méretezésre, de a térfogatáram-szabályozók gyakran feledésbe merülnek. Pedig ezek a „láthatatlan” kis berendezések a rendszerben megbújva felettébb aktív zajforrásként működhetnek. Ebből következően mind az áramlási, mind a lesugárzott zaj csillapításával számolni kell. Általában azt szoktuk javasolni, hogy a csillapítás olyan mértékű legyen, hogy a lesugárzott zaj hangteljesítménye ne haladja meg a 35 – 40 dB(A) értéket, míg az áramlási zaj a 40–45 dB(A) érték alatt maradjon.

A Schako ezt a problémát is szem előtt tartva alkotta meg a PIANO névre keresztelt térfogatáram-szabályozóját. A berendezés lényege, hogy a fejlesztők a mérő- és szabályozó egységet tulajdonképpen egy négyszög keresztmetszetű hangcsillapítóban helyezték el. Ennek köszönhetően az áramlási zajt szinte minden esetben a megfelelő határérték alatt lehet tartani. Amennyiben a csillapítás mégsem lenne elegendő az alapkivitelnél, lehetőség nyílik egy 450 mm-rel hosszabb „S” változat alkalmazására is, mely a legmagasabb szintű követelményeknek is megfelel.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!