Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Ágoston István

„A tervezéstől a játékig” – LEGO játékelemgyár, Nyíregyháza

Ágoston István

okl. épületgépész mérnök
CÉH zRt.

A jelenlegi építőipari helyzetben, úgy gondolom, minden beruházás kiemelt szerepet játszik. A LEGO Nyíregyházán megvalósuló beruházása igencsak nagy jelentőséggel bír, mind a munkaerőpiacon, mind a térségfejlesztésben. Az előállított termék a „jövő generációjának” készül, gyermekeink a játékon keresztül ismerik meg önmagukat, másokat és a világot. Azt a világot, amelyben a „zöld gondolkodás” igencsak meghatározó a Föld jövőjét tekintve.

A LEGO 2011-ben határozta el, hogy zöldmezős beruházásként valósítja meg új nyíregyházi üzemét. A tervek elkészítésével a CÉH zRt-t bízta meg.

A LEGO egy új ipari parkban valósítja meg a beruházást, ahol a gyártáshoz szükséges fröccsöntő, összeszerelő és csomagoló üzem, raktárak, valamint a kiszolgáló irodaépület kerül kialakításra. A gyár energiaellátására az épületektől függetlenül alakítanak ki egy energiaközpontot. Itt kapnak helyet a gázmotorok, a kazánok, a kompresszorok, az abszorpciós, ammónia közegű hűtőgépek és a vízkezelő berendezések. A hűtőtornyokat az energiaépület közelében helyeztük el.

A gyártervezést a koncepció megalkotásától kezdve a végleges kiviteli tervek elkészítéséig, és magát a kivitelezési folyamatot is a gazdaságosság, energiatakarékosság jellemezte, jellemzi. A feladat, komplexitásából, méretéből adódóan kiemelkedő, ahol az üzembiztonság meghatározó szerepet játszik, ugyanakkor előtérbe helyezve a hatékonyságot.

A létesítményben a hőközpontban telepített gázmotorral előállított melegvíz a hőhordozó.

A létesítmény hűtése, fűtése valamint részben a villamos energia ellátása kogenerációs kiserőművel történik. A teljes gyárterület energiaellátást a központi energiaépület biztosítja. Az energiaépületből jut el a fűtési és hűtési energia, valamint a központi használati melegvíz és sűrített levegő az egyes épületrészekbe. Nemcsak rendszerenként, hanem berendezésenként is mérjük a jellemző adatokat, amelyek a gazdaságos és biztonságos üzemvitel elkerülhetetlen részét képezik. A villamos, a fűtési és a hűtési energiatermelés kapcsolt üzemben, trigenerációs rendszerrel kerül kiépítésre. A rendszer földgázból gázmotor segítségével villamos energiát állít elő. A keletkezett hulladékhőt a gyár fűtésére illetve hűtésre használjuk.

Az energiaközpontban helyet kap továbbá egy gázkazánház és egy hőközpont, valamint NH3 hűtőgépház és hűtőközpont. A folyadékhűtők hűtővizét kültéri nyitott hűtőtornyokkal hűtjük vissza. A nyitott hűtőtorony-rendszer téli üzemállapotban szabadhűtőként is üzemelhet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!