Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Online cikkek

Benis Attila:
Kapcsolat a jó közérzethez! – Uponor Smatrix Pulse, avagy a helyiségenkénti vezérlés profi szintre lép

2019-11-29

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetők, akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve „okosotthon” vezérlő rendszerrel kompatibilis kivitelűek. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezeket az igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatrix Pulse vezérléscsaládot.

Az Uponor Smatrix család komplex megoldást nyújt a hőközponti kevert körök vezérlésére, illetve a szekunder oldali helyiség-, esetleg zónavezérlésre, ami lehet hűtési és fűtési rendszer is.

Ebből a kínálatból idén szeptembertől megújult a jól ismert Smatrix helyiségenkénti vezérlő rendszer, amely Uponor Smatrix Pulse néven található meg a nagykereskedelmi partnereinknél.


* 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

A Pulse rendszer a korábban megszokott és jól bevált Smatrix rendszer alapjait használja fel. Azaz továbbra is megtalálható lesz mind a vezetékes (BASE Pulse), mind a vezeték nélküli (WAVE Pulse) kivitelben is. Mindkét esetben a fő koncepció az, hogy a központi egységek 8 db motort és 6 db termosztátot tudnak vezérelni. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a központi egységeket el lehet látni egy-egy bővítő modullal, így a bővítő modullal együtt 1 központi egység maximálisan 14 db állásszabályozót és 12 db termosztátot tud kezelni. Egy rendszerben maximum 4 db központi egység helyezhető el, így egyidejűleg maximum 48 különálló helyiség 56 állásszabályozójának a vezérlése is megoldható, amellyel nagyobb családi házak, kisebb panziók teljes fűtés-/hűtésoldali szabályozását is meg tudjuk valósítani.

Mindkét rendszer közös sajátossága, hogy nem kell félnünk a 230 V-tól a kábelezés során, hiszen a központi egységek 230 V-os megtáplálása kivételével már minden kábelezés (termosztát, állásszabályozó) 24 V-os.

A rendszer felépítését a következő ábra mutatja:

A helyiségenkénti vezérlés működési elve

A termosztátok a hőigény észlelésekor jelet küldenek az Uponor központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn, valamint a központi egység segítségével tudjuk indítani a hőközponti keringető szivattyút, hőtermelőt is. 

Az Uponor Smatrix Pulse rendszer felhő alapú szolgáltatást nyújt leendő kezelői részére, amely segítségével biztosított a távoli elérés, valamint nem utolsó sorban a folyamatos szoftver frissítés. Újdonság a vezérlésben az okosotthonnal történő vezérelhetőség (például Amazon Alexa, Google Home), az elektromos padlófűtés kezelése, fan-coil zónaszelep nyitás és ventilátor indítás alacsony fordulatszámon, valamint a téli/nyári automatikus átváltás. A rendszer felprogramozása alkalmazáson keresztül történik okos készülékről.

A termosztátok teljesen változatlanok maradtak, így az új rendszernél is használható a közkedvelt design termosztát, az UPONOR SMATRIX STYLE. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-169, míg vezetékes rendszer esetében T-149. A design termosztát a mai igényeket kielégítve esztétikus, vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) kapható. Ebben a készülékben is elhelyezésre került a relatív páratartalom érzékelő. Ezzel a műszaki megoldással hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a relatív páratartalmat, és kockázat esetén beavatkozni a páralecsapódás megelőzése érdekében. Ezzel a megoldással nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tartozó kör(ök) zár(nak).

A vékonyított design kiegészítéseként a portfólióban megtalálható a letisztult helyiséghőmérséklet- és páratartalom érzékelő is. Ez lehetővé teszi a helyiségben a hőmérséklet és a relatív páratartalom érzékelését, de fizikai állítást itt nem tudunk végezni. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-161, vezetékes rendszer esetében pedig T-141. Ez szintén vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) található meg a kínálatban.

A Smatrix BASE Pulse vezetékes helyiségenkénti vezérlésnél a termosztátok és a központi egységek vezetékezését minden esetben 4-eres árnyékolt (4x 0,75 mm2) kábellel kell szerelni! A termosztátok bekötése a központi egységbe történhet:
• csillagpontszerűen, mindegyik bekötve,
• vagy lehetőség van egy bekötésre is, a termosztátokat egymás után sorba felfűzve.

A rendszerhez kapható UPONOR állásszabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. 

Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi hidraulikus beszabályozásra, ezáltal a megrendelő komfortosabb, energiatakarékosabb épületet kap.

A vezetékes és vezeték nélküli rendszereknél továbbra is elérhető az egyik kedvelt funkció, a plusz hőtermelő felvétele, ami akkor fontos, ha a padlófűtéssel ellátott helyiségben található egy cserépkályha, kandalló.

A vezérlésen beállítható, hogy ebben a helyiségben, ha elkezd nőni a többi helyiséghez képest a hőmérséklet, akkor ne zárja le teljesen a helyiségben lévő állásszabályozókat. Ezáltal egy minimális áramlás megmarad a rendszerben, nem engedi kihűlni a padlót, így komfortosabbá téve a helyiséget és gyorsítva a későbbi felfűtést.

Az UPONOR SMATRIX Pulse vezérlés UPONOR felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiatakarékos épületek alapja.

Egy rendszer minden felhasználásra!
Kapcsolat a jó közérzethez!

 

Benis Attila
épületgépész mérnök tanácsadó
UPONOR

 

A teljes online cikk az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.