Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Az 50. Jubileumi Gázkonferencia európai színvonalat képviselt

2019-11-22

Nagy volt a készülődés és nagy volt a várakozás az 50. Jubileumi Nemzetközi Gázkonferenciával kapcsolatosan. A rendezők szerettek volna a jubileumi alkalomhoz méltó helyszínt választani, és a Sárvári Spirit Hotel Thermal tökéletesen megfelelt ennek a célnak. Az október 21-22-én tartott konferencián megjelentek a gázipar legfontosabb szereplői, de kormányzati szereplőben és külföldi szakemberben sem volt hiány.

Az első napon előbb Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a megnyitó előadás keretében dr. Juhász Edit, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár vázolta föl a kormány energetikai elképzeléseit, különös tekintettel a 2020. január 1. utáni helyzetre, amikor a várakozások szerint Oroszország leállítja az Ukrajnán keresztüli tranzit szállításokat.

Szintén ezt a témát járta körbe Danila Bochkarev, a nagy tekintélyű EastWest Institute vezető munkatársa, sorra véve a lehetséges veszélyeket, illetve a valószínűsíthető megoldásokat.

És hogy mennyire a nemzetközi trendekre fókuszált a jubileumi gázkonferencia, tökéletesen bizonyította a következő panelbeszélgetés, amelynek moderátora Ferenczi Kristóf (Kinstellar) volt, beszélgetőpartnerei pedig Emanuele Calviello, az ENI Spa, Pavao Vujnovac, a PPD Energia Naturalis Group és Szabó Gergely, a MET Central Europe képviselői voltak. Egyöntetű volt a vélemény, hogy hosszú távon arra lehet számítani: a gáz globális árucikk lesz, és óriási változások vannak folyamatosan a piacon, emiatt új üzleti megoldásokra is lehet számítani.

Fritsch László, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. elnök-vezérigazgatója az idei év egyik sikertörténetéről beszélt, amely szerint története során először állnak 102 százalékos töltöttségen a hazai tárolók, ami azért számít bravúrnak, mert a betöltés kezdetekor nagyon alacsony volt a töltöttségi szint. A mostani helyzet viszont garancia arra, hogy az orosz-ukrán tranzitvitától függetlenül biztosítva lesz az idei télen a hazai gázellátás.

 

További részletek lapunk 2019/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.