Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Fókuszban az ivóvíz íze – Kutatási projekt keretében fejlesztenek intelligens ivóvíz-klórozó rendszert

2019-08-30

A konzorciumvezető Inno-Water Zrt. mellett a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara vesz részt abban a kutatási projektben, amely egy intelligens ivóvíz-fertőtlenítő rendszer fejlesztését tűzte ki célul.

Az OKOSKLÓR projekt munkájának eredményeként tovább növelhető az ivóvíz-fertőtlenítés biztonsága, úgy, hogy az ivóvíz élvezeti értékének javítása mellett még költségmegtakarítás is elérhető. A tervezett rendszer a kitermelt víz aktuális minősége és a vízfogyasztás függvényében képes lesz automatizáltan szabályozni a fertőtlenítés folyamatát.

A jelenlegi, a fertőtlenítést a vízmennyiség függvényében végző eljárás helyett az új rendszer a kezelt víz minőségéhez igazodik majd, figyelembe véve az abban végbemenő, akár kémiai, akár biológiai változásokat. Emellett a vízfogyasztás napi vagy szezonális ingadozásait is nagyobb mértékben követve a működés hatékonyságát is nagymértékben javítja.

A napjainkban hazánkban alkalmazott ivóvíz-fertőtlenítési eljárások esetében az elsődleges szempont az, hogy az ivóvíz a vezetékhálózat legtávolabbi pontján is megfeleljen mind a hazai, mind az Európai Uniós előírásoknak, ami a nagykiterjedésű hálózatok hossza miatt csak nagyobb klórmennyiség adagolásával érhető el. Ezzel szemben egy modern, több klórozási pontra épülő, az aktuális vízminőséget is nyomon követő rendszer az adagolási helyek és a fertőtlenítőszer mennyiségének optimális szabályozásával lehetővé teszi az ivóvízhez adagolt klór mennyiségének csökkentését. Ez pedig a szolgáltatott ivóvíz íz-érzékszervi tulajdonságainak jelentős javulását eredményezi.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott, az izraeli CQM Ltd. közreműködésével folyó kutatás keretében megvalósuló OKOSKLÓR (SMARTCHLOR) rendszer előnye éppen az, hogy a változó vízminőségi paramétereket, a vízhálózatban való tartózkodási idejét és a vízfogyasztás előrejelzését is figyelembe véve képes automatikusan szabályozni a klóradagolást.

 

További részletek lapunk 2019/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.