Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Építõk Napja 2019

2019-07-03

A Vasas Szakszervezet Székház dísztermében, az Építők Napja központi ünnepségének hagyományos színhelyén került sor május 31-én az építők köszöntésére. Az építőiparban dolgozókat a kormányzat, a szakmai és tudományos szervezetek képviselői, a mérnöki kamara és a szakszervezet tisztségviselői köszöntötték.

Az ünnepi rendezvény a Himnusz elhangzása után Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke köszöntőjével kezdődött. Emlékeztetett arra, hogy június első vasárnapja évtizedek óta az építők ünnepe. Jeles ünnep az építésben, építésügyben dolgozók számára, amikor az egész ország köszönti az építőket, akiknek áldozatos szellemi és kétkezi munkájától függ épített környezetünk minősége.

Emlékeztetett arra, hogy az építőipari termelés értéke 2006 óta folyamatosan csökkent, de 2017-től a nyolcéves recesszió után a piaci szereplők reális várakozásai szerint tartósan növekedési pályára került. Bízunk abban – emelte ki a BPMK elnöke – hogy ez a növekedés továbbra is fenntartható lesz. Emlékeztetett arra, hogy a recesszió hatására 2007 és 2013 között 85 000 foglalkoztatottól kellett az építési ágazatnak megválnia. Mára javult a létszám-helyzet, de ki kell mondani, hogy az építőipar jelenlegi – létszámhiány, hatékonyság és egyéb – problémáiból a kitörést az innováció erősítése jelentheti. Fontos, hogy folyamatos foglalkoztatási-képzési program induljon, ahol rövid idő alatt elméleti és gyakorlati képzést követően betanított munkások lehetnek. Az így megszerzett tudás után, ha számításaikat megtalálják, akkor a későbbiekben OKJ szintű képzésben részesülhetnek munkavégzés mellett a szakképzési alap, és uniós források támogatásával. Elismerését fejezte ki az ÉVOSZ-nak az „Építőipari hazahívó” címmel egy közösségi oldalon is meghirdetett „toborzásáért”, amellyel a magyarországi építőipari mérnök- és szakmunkás hiányt kívánja mérsékelni.

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy az építőipar a nemzetgazdaság meghatározó ágazata. Hangsúlyozta, hogy az építőiparban szükség van a technológiai váltásra, amihez a kormányzat támogatást kíván nyújtani. Látható, hogy több erős középvállalatra van szükség az építőiparban a társadalmi igények kielégítésére. A minisztérium célja, hogy az innováció széles körű támogatásával az építőipar vállalati szerkezete is kedvezően változzon.

Köszöntötte az ünnepi ülés résztvevőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium képviselője is.

Koji László, az Építési Vállalkozók országos Szakszövetsége elnöke megköszönte az ünnepi ülés résztvevőinek, hogy megtisztelték az építőket jelenlétükkel. Kiemelte, hogy az építési folyamat végrehajtó szereplőinek fel kell nőnie a feladathoz, hogy a megrendelői igényeket magas színvonalon tudják kielégíteni. Hangsúlyozta továbbá a tervezők és kivitelezők felelősségét a laikus építtetőkkel szemben.

Dr. Nagyunyomi-Sényi Gábor, az Építéstudományi Egyesület elnöke is köszöntötte az ünnepi ülés résztvevőit. A történeti visszatekintés után beszélt a magyar építőipar helyzetéről is. 2018-ban számos olyan létesítményt terveztek és valósítottak meg a magyar építészek, mérnökök és a kivitelezők, amelyek példa értékűek. Véleménye szerint idén és 2020-ban is folytatódik a növekedés. Zárásképpen azt mondta, hogy ünnepeljünk, mert van mit ünnepelni, épül és szépül az ország. Soha nem látott mennyiségű építési feladat vár ránk, fejlődhetünk, gazdagodhatunk, iparunk erősödhet. Ehhez kívánt az építés minden szereplőjének sok szerencsét.

 

További részletekkel az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.